Yakın tarihimizde yaşanan hac facialarının bir değerlendirmesini ve kronolojisini yaparak durumu analiz etmek istiyorum.
Yıl 1990:
Mina’da şeytan taşlama dönüşünde El Müeysem Tüneli’nde gerçekleşen ve tarihe ‘tünel faciası olarak geçen olayda, tünele, ters yönden gelen hacı adayları birbirine girince 1.426 kişi ezilerek ve sıkışarak hayatını kaybetti.
Yıl 1994:
Yine şeytan taşlama sırasında 270 hacı adayı ezilerek hayatını kaybetmiştir.
Yıl 1997:
Mina’da 70.000 civarında çadırın tutuşmasına sebep olan yangın neticesinde, 343 hacı adayı ölmüş, 1300 kişi de yaralanmıştır.
Yıl 1998:
Cemarat Köprüsünde meydana gelen izdiham neticesinde 119 hacı adayı hayatını kaybetmiştir.
Yıl 2001:
Cemarat Köprüsünde meydana gelen faciada, 40 hacı adayı yaşamını yitirmiştir. Bunlarında beşi Türk vatandaşıydı. Ayrıca 2001’de yine şeytan taşlama sırasındaki izdihamda 35 kişi ölmüştür.
Yıl 2003:
Yaşanan izdihamda, 14 hacı hayatını kaybetti.
Yıl 2006:
Cemarat Köprüsü’nde çıkan izdihamda 367 hacı hayatını kaybetti.
Ve yıl 2015:
Önce vinç faciasında 107 kişi ölmüş ve 238 kişi yaralanmıştır. Hemen sonrasında şeytan taşlama sırasında bazı kapıların kapatıldığı iddia edilerek çıkan izdiham neticesinde 800 civarında açıklanan ölü sayısının aslında 5000 civarında olduğu bilgileri ortalıkta dolaşmaktadır. Eğer bu rakamlar doğruysa gerçekten 2015 yılı hac görevini icra etmek için Mina’da bulunan milyonlarca insanın yaşamına oradaki yöneticiler kastetmişler diye düşünmekteyim.
Değerli okurlarım,
1990 yılından günümüze değin hac görevini icra etmek için müslümanların uğramış oldukları hac facialarının kronolojisini yukarıda kısaca anlatmaya çalıştım.
Kanaatimce tüm bu yaşananlara takdiri ilahi diyemeyeceğiz. Tüm bu yaşananlara dense dense takdiri idari denir.
Bundan bir kaç yıl önce ülkemizde Din İşleri Başkanlığı da yapmış değerli akademisyen olan Yr.Doç.Dr. Yusuf Suiçmez’inde ifade ettiği gibi hac farızasını yerine getirmek isteyen milyonlarca hacı adayını çok kısıtlı bir süre takvimi içerisine sıkıştırmanın gereksiz olduğunu belirtmiştir.
Müslümanlarca gerçekleştirilecek hac ödevinin mübarek üç aylar içerisinde bunlar ( Recep, Şaban ve Ramazan ) olmak üzere yaklaşık bu 90 gün içerisinde gerçekleştirmeleri daha uygun olur görüşünü Kuranı Kerimdeki 78 ayetten oluşan Hac Süresinde hac ibadeti ile ilgili geniş açıklamalar mevcuttur.
Kıymetli okurlarım,
Hoşgörü dini olarak bilinen İslam dininin artık ne terörle anılmasını ne de böyle hac facialarında yitirilen yüzlerce, binlerce Müslüman kardeşlerimizin yaşamını yitirmesi olarak anılsın istemiyoruz.
Kutsal topraklarda yaşanan bu insanlık dışı ihmal ve beceriksizliklere tüm İslam alemi ve aydınları dur demek zorundadır.
Suudi Arabistan’da yönetimde olan bir ailenin lüks içerisindeki şatafatlı yaşamı için İslam dini ve Müslümanlar daha fazla acı ve eziyet çekmemelidirler.
Tüm bu yaşananlara takdiri ilahi mi demeye devam edeceğiz?
Yoksa tüm bunlara takdiri idari, beceriksizlikler olarak mı bakacağız?
Tüm İslam düşünür ve aydınları ile halkımızı bu hususu düşünmeye ve bu yaşananlara öneri geliştirmeye davet ediyorum.