Dünyada kaç hayalet şehir var diye size sorsalar ne cevap verirsiniz.

İnsanların yaşamadığı ,insan girişine kapatılmış fare ve yılanların fink attığı yani.

Googla girip hayalet şehir yada Ghost town diye arama yapmanız yeterli.Karşınıza çıkacaktır.

Gerçektende hayalet şehir kavramında dünyada birçok yer mevcut.Bunların çoğunluğu madenci kasabası. Madenin bitmesi ile terkedilmiş yerler.

Amerikadaki Bodie kasabası buna bir örnek 1876 yılında bir madenci kasabası olarak kurulan şehir, altın ve gümüş rezervleri nedeniyle tam olarak hücuma uğramıştı. 10 bin kişilik bir nüfusa kadar ulaşan kasaba 1880 yılından sonra sert hava koşulları ve yetersiz alt yapı nedeniyle nüfusu gittikçe düşmeye başlamış. 1940 yılında son sakinleri de göçüp gitmiş. Bu sayede bugün gittiğinizde 19. yüzyıldan kalma salonları, kilisesi, postanesi ile tam manasıyla Vahşi Batı keyfi sürebilir, o dönemin kokusunu alabilirsiniz.

Bu hayalet yerlerin kimisi ise Çindeki Ordas şehri gibi yanlış kamu yatırımı olarak karşınıza çıkıyor. Çin Halk Cumhuriyeti tarafından içine küçük de bir Paris kopyası konulması tasarlanan, dünyanın en büyük hayalet şehri. 1 milyon kişinin yaşaması için planlanan şehirde en iyi döneminde bile bu nüfusun ancak yüzde 2'si yerleşmiş. Bugün 1000 kişi bile yaşamıyor.

Modern havalimanı, tiyatroları, zenginler için planlanan villaları, toplu konutları, spor sahaları, müzeleri ile eksiksiz olan bu şehir, yakınlarındaki kömür madenlerine rağmen insanlar tarafından benimsenmedi. Kimse şehre yerleşmeye gelmedi. Bugün dünyanın en pahalı hayalet şehri olarak tanınıyor.


Kimisi ise savaşlar yada doğa olayları nedeniyle yıkılmış ve yönetimler tarafından tarihe bir mesaj olması açısından müze olarak korunmuş.

En güzel örneği Fransada. Oradour Sur Glane.

10 Haziran 1944 de Bir Nazi SS-Waffen Tugayı Oradour Sur Glane şehrine girmiş .SS Tugayı o tarihlerde burada yaşayan 642 kişiyi şehir meydanına toplayarak hepsini sırayla öldürmüş.

Bütün evler yakılmış Bir kaç saat içerisinde şehirde yaşayanların hepsi katledilmiş.

Savaş bittikten sonra yakınlarda yeni bir Oradour - Sur - Glane kasabası kurulmuş ama dönemin Fransız Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle harabe halindeki eski kasabanın yenilenmesine izin vermedi.

"Bu kasaba" diyordu "savaşta ölen kurbanların hatırasını yaşatacak bir abide olacak." Bugün hala kasaba insan vahşetini en acı şekilde gösteren bir açık hava müzesi gibi durmaktadır.


 

Yukarıda bahsettiğim yerlerde dahil Dünyada hayalet şehir olarak anılan Bu yerlerin tümünüde gidip içerisine girip dolaşarak ziyaret edebilirsiniz.

Yalnız 2’ si hariç.

Bunlardan sadece 2 tanesine insanların girmesine izin verilmiyor.

Biri Pripyat diğeri Maraş.

Pripyat Rusada Çernobil nükleer santrali yanında bulunan bir şehir.

26 Nisan 1986 tarihinde saat gece 01.23'te her biri 1.000 Megawatt (MW) gücünde olan dört reaktörün hatalı tasarımının yanı sıra reaktörlerden birinde deney yapmak için güvenlik sisteminin devre dışı bırakılması sebebiyle oluşan hatalar zinciri nedeniyle Çernobil Nükleer Santrali patladı.

Reaktörün hemen yakınındaki Pripyat'ta bulunan 49 bin kişi 36 saat içerisinde tahliye edildi.

Sovyet yetkilileri bölgeyi karantina altına alarak, PripyatI mühürlediler.Kapısına kilidi vurdular.

Bir zamanlar canlı bir hayata sahip olan şehir artık bomboş. Şu anda da şehirde sadece hayvanlar yaşıyor.

Geçtiğimiz zamanda her ne kadar radyasyon seviyesi insanların kısa bir ziyaret yapmasına izin verecek bir orana inmişse de, bilim adamlarına göre yaklaşık 900 yıl şehirde herhangi bir insan yaşamına uygun çevre şartları oluşmayacak.

mecburen Hayalet şehir olarak kalmaya devam edecek.


İçerisine insanların girmesine izin verilmeyen bir diğer şehire gelirsek

İsmi Maraş.

Bizim Maraş.

KKTC sınırları içerisinde bulunan, GaziMağusanın hemen yanındaki şimdilerde Hayalet şehir.

1974 öncesinde 30 000’ lik bir nüfusa ev sahipliği yapıyordu.İçerisinde 10 bin yataklı 45 otel, 60 apartman tipi otel bulunuyor. 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 Yönetim ofisi var. 4649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema,25 müze21 banka ,2 spor tesisi ,380 bitirilmemiş inşaat,,143 resmi daire,9 kilise, mezarlık ve ,8 okul bulunuyor.İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane

6,5 km uzunluğundaki deniz kıyısına sapsarı bir kumsala sahip.

Ve 45 yıldır Kapalı.Ve Askeri bölge statüsünde.

Ama burasının bırakınız Dünyadaki diğer yüzlerce hayalet şehri Pripiyattan bile bir farkı var.

Buraya insanların girmesini hatta yerleşip yaşamasını sağlayacak şartlar mevcut. Dünyada yüzlerce hayalet şehir varken 45 yıldır Dünyada insan haklarını hiçe sayarak BM tarafından kapısına kilit vurulmuş insan yerleşimine ve dolaşımına kapatılmış böyle bir yer daha yok.

Açmalıyız.

Hani insan hakları özgürlükler diyoruz ya.

İşte onun için açmalıyız.