Kamu kurumlarının doğru sevk ve idaresi halka iyi hizmet olarak geri döner.Bu konuda hiçbirimizin farklı düşüneceğini sanmıyorum.

Peki nedir bu doğru sevk ve idare;

Belirli amaç ya da amaçları, insan, para, zaman, malzeme, makina ve teçhizat, yer ve tesisler, metot ve mevzuat gibi kaynaklardan en iyi biçimde yararlanmak suretiyle gerçekleştirme; yani iş görmedir.

Hep sosyal ve ekonomik hedefler diyoruz ya.Sosyal ve ekonomik hedefleri tam olarak gerçekleştirmek suretiyle kalkınabilmemiz için, iş görme eğiliminin hakim olduğu bir kamu idaresi düzeni şarttır.

Peki doğru sevk ve idare ne kazandırır.

Zamandan tasarruf kaynaklardan tasarruf .Ekonomiye katkı.

Konunun daha iyi anlaşılması için geçtiğimiz aylarda yaşadıklarımı  anlatırsam belki ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.  

Son birkaç aydır Girnede tapu ,kaymakamlık ve LAÇ belediyesi arasında mekik dokuyorum.

Tapu ile kaymakamlık Girnede .Ayni bölgede. Hatta ayni arazi parçası içerisinde.Hizmet verdikleri binalar arasında 30 metre  ya var ya yok.

LAÇ belediyesi Laptada .12 km ötede.Trafiğin düzdün aktığını düşündüünüzde 14dk uzaklıkta ama konu Girne olunca bunun gerçekleşmediğini hepimiz biliyoruz.

İşimiz ile ilgili belgeyi Kaymakamlıktan aldıktan sonra oradaki çalışanlar bizi ödeme yapmak için  LAÇ belediyesine yönlendirdiler.Ödemeyi oraya yapmalıymışız.Biraz kızsamda belli etmedim. Sonuçta onlar emir kulu.

Kaymakamlıktan çıktık.Trafiğin içinden çıkılmaz bir hal aldığı sinirleri yerinden hoplattığı bugünlerde  LAÇ belediyesine gitmek 30dk.ya  yakın süre aldı.

LAÇ Belediyesinin ödeme yerinin değiştiğini ancak oraya varınca anlayabildik.Halbuki abonelerine bir mesaj uzaklıkta olan  bir kamu kurumu  bunu haber verebilir ‘’LAÇ belediyemizin ödeme noktası değişti’’ diye yönlendirme yapabilirdi.LAÇ belediye başkanı sayın Ataserin böylesi konularda hassas bir belediye başkanı olduğunu duymuştum.Atladı sanırım.

Neticede ödememizi yaptık.Faturmızıda aldık.

Tabii iş bununla bitmiyor.Ödeme makbuzunu LAÇ belediyesinden alıp tekrar kaymakamlığı getirmeniz gerekiyor ki oradaki dosyamız bize verilebilsin.

Sonuçta Girne içinden kaymakamlıktan LAÇ belediyesi ödeme noktasına oradan tekrar kaymakamlığa gidip gelirken  1 saati bulduk.

Tekrar Kaymakamlığa geldiğimizde saat 12.30 olmuş ve daire öğlen arasına girmişti.

Aracımızı park alanına çekip yemek içinde yakındaki marketten de birşeyler alıp işlemlerin tekrar başlamasını bekledik.

Saat 13.15 de vezneler tekrar açıldı.

Ödememizi LAÇ belediyesine yaptığımız gösteren faturayı kaymakamlıktaki arkadaşlara verip dosyamızı aldık.

Geleceğim nokta şu ;

Keşke Kaymakamlık Tapu ve LAÇ belediyesi ayni yerde olsa diyeceğim ama bu olmadığına göre hiçolmasa biraz vatandaş  odaklı düşünülse ve LAÇ Belediyesine yapılacak ödeme Kaymakamlık tarafından alınsa bu iki kamu kurumu kendi aralarında mahsuplaşsa  vatandaşta yollarda rezil olmasa diyeceğim.

Çok mu zor.Değil.

Bu bir öneri sadece.Farklı çözümlerde bulunabilir elbette.Ama yeter ki vatandaşı düşünen bir çözüm modeli bulunsun.

Bu böyle olmadığında ne olur diyenler içinde konuyu açayım isterseniz.

Trafikten başlayalım.Trafik neden yoğun diyoruz ya işte bir sebebide bu .Çünkü araçlar sırf kamu dairlerindeki işlerini yapmak için gereksiz gel gitlerle uğraşıyorlar.Böyle oluncada ayni araçlar habire trafikte gidip geliyorlar.

Kazalar artıyor  insanlar  stres yükleniyor  kavgalar ve adli olaylar çoğalıyor.

Bu süre içinde yolların ,araçların yıpranması harcanan benzin mazot ve en önemlisde iş kaybı cabası.

Bunların hepsini topladığınızda adına milli gelir kaybı denilen bir sonuç çıkıyor ki bundaki kayıpta kişi başı milli gelirin ve dolayısı ile refahın artmasına engel oluyor.Zenginleşmek yerine fakirleşiyoruz kısacası.

Bu ve benzer  işler için Girnede günde 500 aracın yollarda dolaştığını söylersem sakın abarttığımı sanmayın.Buna ülkenin diğer ilçelerinide ekleyin.Sonuç korkutucu.

Bu arada son Girne kaymakamlığının ana yola çıkış noktasına oraya  bir yaya geçidi yapılsa büyük bir sevap işlenir.Çünkü yayalar o bölgeye gelmek için araçlar arasından geçiyor.Hoş değil.Kaza olmadan önlem almak gerekir.

Sonuç olarak kamuda idarenin başında bulunanların  koltuklarından kalkıp  işlerin nasıl yürüdüğünü yerinde görmeleri gerekir.Mesela bir proje dosyası alıp Kaymakamlığa vermekle işe başlayabilirler.Yada bir vatandaş olarak benim söylediklerimi önemseyip ulaştırma ,içişleri ve maliye bakanları biraraya gelip hemen sorunu çözebilirler.

Elbette halka hizmet önemli ama bu hizmeti götürürken, akıldan, bilimden, nesnel koşullardan uzaklaşmamak lazım.Yoksa bunun bedeli döner dolaşır, hizmet ettiğiniz halkın sırtına yüklenir…

Halbuki  istediğimiz HALKA HİZMET, LÜTÜF DEĞİL GÖREVDİR imajının verilmesidir.