Diplomasi mümkün kılma sanatıdır.
Neyi? Refahı
Başka Neyi?Mutluluğu ,Barışı ….
Antalya Diplomasi Forumu. Dünyanın 5 ülkenin insafına bırakılmayacağını söyleyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğanın "Barışın dünyasını kurmalıyız" mesajı ile başladı.
Liderler, siyasetçiler, önde gelen akademisyenler, düşünürler, kanaat önderleri, diplomatlar ve iş insanları.
Hepsi oradaydı.
Antalya Diplomasi Forumu
Amaç Her yıl bir araya gelerek, küresel ve bölgesel meseleleri vizyoner bir bakış açısıyla ele almak sorunlara çözüm önerileri getirerek bir diyalog platformu oluşturmak.
Rusya -Ukrayna savaşına denk getirilmeside ayrıca önemli.
Forum, bölgemizin ve tüm dünyanın geleceğiyle ilgili yeni fikirlerin, eğilimlerin oluşmasına, gündemin ve söylemin şekillendirilmesine katkıda bulunacak.
Hepinzin bildiği üzere Diplomasi, uluslararası ilişkilerde iletişim için kullanılan temel yöntemdir.
Ancak, dijitalleşme, klasik diplomaside mevcut olan haberleşme ve etkileşim metotlarının köklü bir şekilde değiştirilmesine yol açmakta.
Diplomasinin karşılaştığı bu sınamayla başa çıkmak için hem yapısal olarak hem de çalışma kültüründe değişim gerekmektedir…
Foruma Aralarında Devlet ve Hükümet Başkanları, Dışişleri Bakanları Uluslararası Örgüt üst düzey temsilcilerinin de yer aldığı 2000’den fazla konuk katıldı.
Birinci Antalya Diplomasi Forumu küresel ve bölgesel meseleler hakkında siyaset, bilim, medya ve iş dünyası temsilcileri arasında verimli bir iletişim sağlamış görünüyor;
Pandemi sonrasında yapılan en geniş fiziksel katılımlı konferans.
Oldukça rağbet gördü ve dış politika ve diplomasi alanında önemli bir etkinlik olarak zihinlerde yer edindi.
Ve bu forumda Kıbrıslı Türklerde vardı.
Uzunca bir süredir Türkiye ile çatışma siyaseti sürdürenler tarafından kendi içine kapatılmış yabancılaşmış hatta kavga ettirilip birbirine küstürülmüş Kıbrıs Türkü bu foruma davet edilen Cumhurbaşkanları Ersin Tatar ile temsil edildi.
Ersin Tatar Antalya Diplomasi Forumunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak yer aldı.
İlk gün Türk Devletleri Teşkilatı, Sierra Leone, Azerbaycan ve Letonya heyeti ile resmi temaslarda bulunurken; birçok ülkeden yetkililerle de gayriresmî temas gerçekleştirdi. ADF’nin ikinci gününde ise Somali ve MÜSİAD heyetiyle resmi olarak görüşen Cumhurbaşkanı Tatar, bir oturumda konuşmacı olarak yer aldı.
Kıbrıstaki Haklı davamızı anlattı.Yaptığı görüşmelerde dünyanın her yerinden devlet başkanları, dışişleri bakanları, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri ve medya ile bir araya gelerek Kıbrıs Türkü’nün uğradığı haksızlıkları anlatma fırsatı buldu.Açıklamaları dünyanın her yerinde haber oldu.
Antalya diplomasi forumuna 20 devlet ve hükümet başkanı, 70'ten fazla bakan, 50'ye yakın uluslararası örgüt temsilcisi olmak üzere toplamda 2 bin 500 kişi katıldı. ADF'yi, 200'ü yurt dışından 585 gazeteci takip etti.
Dünyalı olmak sarayda oturup barış mesajları vermek güzel günler göreceğiz çocuklar demek yada rumla zivaniya içmekle yeterli olmuyor bunun yanına diplomasiyide Türkiyeyide koymak gerekiyormuş…Haklı dava Türkiye ile birlikte mücadele etmekle kazanılır denmesinin sebebi bu… 2 devlet tek millet dememizin nedeni bu.