ISIAS davası bilinçli taksir olarak kabul edilmiş.
6 Şubatta Şampiyon sporcularımızı kumdan yapılmış ISIAS Otelde depremde kaybetmiştik.
Yapılan analizlerde Otele kaçak kat çıkıldığı beton ve demirde kusurlar olduğu deniz kumu kullanıldığı tesbit edilmişti.
Otel depremde 15 sn içinde yerle bir olmuştu.
Şimdi bu dava savcılık tarafından bilinçli taksir suçu ile mahkeme önüne getiriliyor.
Vicdanlarda kabul görmediğini hemen belirtmekte fayda var.
Bilinçli taksir olası kast son günlerde daha fazla duyuyoruz.Fakat ne demek oldukları konusunda çok bir fikrimiz yok.
Avukatlarımızı çok daha iyi bilecek ama ben öğrendiklerim ışığında kısaca açıklamaya çalışayım.Bakalım sizin vicdanınız hangisini kabul edecek.
Bilinçli taksir,failin “öngördüğü” bir sonucu istememesine rağmen, kurallara uymadan ya da şans, kişisel yetenek gibi etkenlere güvenerek hareket etmesi sonucu işlemesiymiş.
Bilinçli taksire örnek verecek olursak sollama yasağı bulunan yolda sollama yaparak ölüme sebep olan kişi verilebilir.
Bir başka örnekle anlatırsak arkadaşınızın birinin üzerine av tüfeğini doğrultunuz ve şaka yapayım derken silah patladı.Sizde arkadaşınızı alıp hemen hastahaneye götürdünüz bu bilinçli taksire giren bir suçmuş
Olası kasta gelirsek;
Tercih etmese, istemese bile başkalarının da zarar görmesi mümkün veya muhtemel olmasına rağmen, bunu göze alarak eylemde bulunmaktır.
Örnek kıraathanede bir kişiyi öldürmeye çalışırken kurşunların sekmesi sonucu başkalarını da yaralayan fail, olası kast ile yaralama suçundan yargılanır.
Bir başka örnek daha verelim; Kavşağa yaklaşırken hızını azaltmayıp kendisine kırmızı ışık yandığını ve diğer araçların durduğunu görmesine rağmen durmayarak, hızlı bir şekilde kavşaktan geçen ve önüne araç çıkmasına rağmen frene basmayan kişi , olası kast suçu işlemiş oluyormuş
Gelelim bu suçların cezalarına;
TCK 22/3 maddesine göre; Bilinçli taksirle adam öldüren kişi, taksirle öldürme suçunda alacağı cezanın 1/3 ile 1/2 arasında arttırılması ile belirlenir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 2 yıl ceza alacak bir fail, bilinçli taksir halinde 2 yıl 8 ay ile 3 yıl arası ceza alır.
Olası kast ile işlenen fiillerde fail; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir.
Kıbrıs Türk halkı bu suçun bilinçli taksirle değil olası kast ile mahkemenin huzuruna getirilmesini istiyor.
Bende bu isteğe eşim ve 2 kızım ile birlikte katılıyorum.
Sen binana Mühendislerin binanın olası depremde ayakta durması için yapmış oldukları hesaplara ve projeye aykırı kaçak kat çıkacaksın.Deniz kumu , düşük kalitede beton ve yetersiz demir kullanacaksın ve bunun sonuçlarının neler olacağını bilmeyecek sonra tonlarca beton ve demir başının üzerine yıkılacak ve bunun adına bilinçli taksir yani Türkçe meali ile istemeden oldu diyeceksin.
Hadi ordan derler.
Bunun cezası en ağır ceza olmalı.O cezanın adı olası kast ise .O olmalı.Mal sahibinden müteahhidine ,inşaat ruhsatını verenden şantiye sorumlusuna hiçbiri gün yüzü görmemeli.Hapiste yaşayıp orada ölmeli.
Aksi takdirde çocuklar, şampiyonlar kumdan yapılan binalar altında kalıp ölmeye bizde bu utançla yaşamaya devam edeceğiz.