Lefkelilerde büyük bir sevinç var.
Ama sevinmeyenlerde var.
Mesela 2.Cumhurbaşkanı sayın Mehmet Ali Talat Köy Lefkeyi ilçe yaptınız o zaman Laptayıda yapsaydınız diye bir mesaj atmış.
Ben bunu sayın Talatın eksik tarih bilgisine veriyorum ve atılan bu adımın stratejik ve akılcı bir adım olduğundan dolayı DP-UBP hükümetini alkışlıyorum.
Buradaki başarı tabi ki yalnızca bununla sınırlı değil Lefkenin tarihsel misyonu ve Anayasal hakkıda bunda etkili.
Tarihsel misyonu derken Lefke Venedikliler döneminde baronluk Osmanlı döneminde kaza merkezi İngiliz sömürge yönetimi döneminde 53 köyün nahiye merkeziydi.
Şimdi tarihin kendine yüklediği böyle bir tarihsel geçmiş varken bir yeri kolay kolay köy yapamazsınız.Buna direnir.
Sivil toplumu ile kişileri ile kurumları ile yurtiçindeki yurtdışındaki Girnedeki ,Güzelyurt Lefkoşa, İngiltere Avustralyadaki hemşehrileri ile direnir ve birgün gelir ataları Lefkeli olan orada Osmanlıdan kalma portakal bahçeleri ,Ninesinden ata yadigarı konakları olan biri mirasına sahip çıkar ve bu hakkın iade edilmesinde rol oynar.
Bu kadar çok medeniyete merkez olan ve ilçe olması ile ilgili alt yapısı hazır olan Lefkenin KKTC’ de bucak olarak yer alması haksızlık der .
Bu kadar çok medeniyet Lefkeyi merkez olmaya layık görürken bunun bir sebebi olduğu muhakkak diye düşünür ve bu sebebi bizim görememiş olmamız yalnız bölgeye değil ülkeyede haksızlıktır diyerek Lefkeye 50 yıldır gasp edilen hakkı iade eder.
Bu bir Anayasal haktır ayni zamanda.
Çünkü ülkemizde yer alan gelişme ve kalkınma yolundaki engelleri aşmak için kamu yönetimindeki aksaklık ve eksiklikleri ortadan kaldırmak ve idareye işlerlik kazandırmak için kamu yönetiminde ve KKTC' nin yönetsel bölümlerinde yeni düzenlemeye ve yapılanmaya ihtiyaç vardır.
Anayasamızın 113. maddesinde devlet yönetiminin kuruluş ve görevlerinin merkezden yönetim ve yerinden yönetim ilkelerine göre yürütüleceği yasa ile düzenleneceği açık şekilde belirtilmektedir.
Yine Anayasamızın 116. maddesine göre KKTC ülkesinin merkezi yönetim koşulu bakımından coğrafya durumuna ekonomik durumuna ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre yasa ile bölümlere ayrılacağı kurakla bağlanmaktadır.
Ancak aradan geçen özellikle son 15 yılda değişen koşullar hizmet gereklerine uygun yeni bir yapılanmaya gidilmediği bir yana Lefkenin ilçeleşmesinin gecikmesi devlet hizmetlerinde bölgelerarası dengesiz uygulamalara yol açmıştır.Bundan dolayıda Lefke ilçe olmalıdır.
Alınan bu karar tüm bunların yanında ayni zamanda hem stratejik hemde akılcı bir adımdır.
Stratejiktir çünkü toprak; devletin temel unsuru, egemenlik ve bağımsızlığın simgesidir.
Bu kararla 500 yıldan fazladır Türk olan bu topraklara daha fazla sahiplenme ile Türk varlığının kalıcılığını artıracaksınız.
Akılcıdır çünkü bölgenin Turizmden Tarıma atıl olan değerlerinden ülkeye daha fazla katma değer yaratacak milli serveti heba etmeyecek çok daha rasyonel kullanacaksınız.
Merkeze olan yığılmayı önleyecek trafikten eğitime turizmden sosyal yaşama ve halkın gündelik yaşamına çok olumlu etkiler yaratacaksınız.
Evet Lefkenin ilçe olmasına bir adım kalmıştır.
Umarım bugüne kadar Lefkenin neden ilçe yapılması gerekliliği üzerinde kafa yormamış olanlarda bu vesile ile hem tarihimizi hatırlarlar hemde bizlerle birlikte bu sevince ortak olurlar.
Neticede biz tarihi unutsakta tarih tekerrürden ibarettir o bizi unutmaz.