“Belediyedeki 194 kişinin devlete aktarılması önerilerini faşizan bir yaklaşım olarak değerlendirir, belediye başkanı ile UBP’li Meclis üyelerini ve batırdıkları belediyeyi aklamak için üyelerimizi asla kurban etmeyeceğimizi bildiririz. Greve çıkış nedenlerimiz ortadan kalkmadığı sürece, işbaşı yapmayacağız.”
BES Başkanı Savaş Bozat
(10 Kasım 2012)
“194 kişi işten çıkarıldığı takdirde belediyedeki sıkıntı büyük ölçüde sona erecektir. Bir işçinin ortalama maliyetini 4 bin TL olarak hesap edersek, 194 çalışanın maliyetinin ne olduğunu siz hesaplayın. Bu para Lefkoşa halkının cebinden çıkmaktadır.”
BES Başkanı Savaş Bozat
(25 Nisan 2013)
Sayıştaylık Raporu’nda LTB’de işe alınan 194 LTB çalışanının usulsüz olarak kadrolandığı tespit edilmiş olmasına karşın 6 ay önce LTB Başkanı Savaş Bozat, 194 kişiyi “asla kurban etmeyeceği”ni söylüyordu. Aynı Bozat bugün 194 kişinin bırakın devlete alınmasını, işten çıkarılmasının gerekli olduğunu beyan edebiliyor. Bir sendika başkanı 6 ay önce, üyesi 194 çalışan için de grev yaparken, 6 ay sonra üyesi 194 çalışanın nasıl işten atılmasını savunabilir?
LTB’nin düzlüğe çıkması için işten çıkarılması gereken kişi sayısı esasen 400’dür. BES Başkanı 206 üyesinin daha işten atılmasına yardakçılık etti mi LTB’de işler rayına girebilir. Kamuoyu açıklamalarında solda sağa bu kadar hızla çark edebilen bir sendika başkanı, 206 üyesinin daha kapının önüne konmasını destekler mi destekler…
Sarı sendikacılar uzlaşıcıdır. İktidarla perde gerisinde anlaşan sarı sendika yöneticileri işçi sınıfını “işten atılabilirler”, “işten atılamazlar” olarak ikiye böler. Zaten sarı sendika kavramı sıfatını, Fransa’da işverenle anlaşan grev karşıtı işçilerin yeni bir “sendika” kurmaları ve sendikanın adresi olan binanın sarı renkte bir bina olmasından almıştır.
LTB’de şişkin giderleri düşürmek için alınması gereken önlemler ivedilikle alınmalıdır. Ancak bu önlemleri almak LTB Başkanlığı’nın; LTB işçilerinin haklarını sonuna kadar korumaksa BES’in görevidir. Bir sendika sınıf bilincine sahip yöneticiler tarafından yönetilmezse, sendika yöneticilerinin bir kısmı ‘işveren’ konumundaysa ve sarı sendika yöneticileri siyaset yaparak şahsi çıkarlarını korumak derdindeyse, böylesi bir sendika yönetimi pek tabii ki 194 üyesinin işten atılmasını savunabilir.
Sınıflarını şaşırmış sendika yöneticilerini zamanında BES’in başına getiren işçi sınıfı bilincine sahip çalışanlar BES’in bulunduğu apartmanı olduğu gibi sarıya boyasalar yeridir…
1 Mayıs İşçi Bayramı’na 5 gün kala Savaş Bozat’ın sarı seçmeleri, 5 gün sonra kırmızı renkte protestoları hak etmiştir sanırım…