Spor salonları son yılın en revaşta olan yerleri.

Özellikle gençlerin bu salonlara ilgisi günden güne artmaktadır. Hiçbir kontrol olmayan bu salonlara giriş serbest olduğu gibi yaş sınırı da yok.
Herşey buraya kadar güzel.

Salonlarımızın bazıları amacına hizmet vermekten uzaklaşmaya başladı. Gençlerin sağlığını riske atan salonlar sırf para kazanmak uğruna henüz gelişimini tamamlamamış gençlere gıda takviyesi satarak onların sağlığı ile oynuyorlar. Devletin bir an önce bu salonlar için yasa geçirip, denetime alması şart olmuştur.

Bu konuyu ele almadan önce İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürü Ayden Kutalp ile görüştük. Kutalp, ülkedeki acı gerçeği ortaya koydu. Kutalp, Güney’den ve Türkiye’den kaçak yolla ülkemize giren gıda takviyelerinin önüne geçilemediğinden bahsetti ve illegal yoldan ülkeye giren tabletlerin spor salonlarında kontrolsüz şekilde satıldığına vurgu yaptı.

Kutalp’ın ilk vurguladığı şey gıda takviyesi olarak satılan ilaçlarının hem toz hem de tablet şeklinde satışta olduğuydu. Yani ülkede toz halinde satılan gıda takviyeleri serbest şekilde satılıyor çünkü bu tozların satılmasına Temel Sağlık Dairesi izin veriyor. Yani gıda takviyelerinde alınan toz şeklindeki ürünlerde herhangi bir yasak yok. Marketlerde ve spor salonlarında satılabilen toz halindeki gıda takviye ürünlerini her isteyen de satın alabiliyor.

Gelelim tabletlere. Tabletler elbette ki tozlar kadar kolay satılamıyor. Tabletlerin satılabilmesi için İlaç ve Eczacılık Dairesi’nin izin vermesi gerekiyor. Bu tabletler, yanlızca eczanelerde ve ilaç depolarında reçete ile satılan ürünlerdir. Yani Ayden Hanımın da vurgu yaptığı en önemli nokta da burasıydı. Bu tabletlerin Spor Salonlarında satılması kesinlikle ‘yasaktır’.

Bu ilaçların satılması kesinlikle yasak iken bazı spor salonlarımız bu ürünleri yaşı küçük gençlere ve ergenlik dönemindeki çocuklarımıza satıyor. Özellikle son zamanlarda ‘ Steroid ’ isimli tabletler sporcu çocuklar arasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yeşil reçete ile satıldığını dile getiren Kutalp, dışarıda satışı olan bu ilaçların satışının ‘yasak’ olduğunu da vurguladı. Yani bu spor salonlarında bu ürünlerin satışını gören varsa bu salonları ihbar ederek, gençlerin yasak ürünlerle zehirlenmesine engel olabilir.

Bunun ihbarı gerek Polis gerekse İlaç ve Eczacılık Dairesi’ne yapılmalıdır. Böylelikle ihbar edilen salon işletmecisine caydırıcı cezaya uygulanır.
Her köşede açılan spor salonlarının ne kadar güvenli olup olmadığı sorgulanır. Yani 13 yaşındaki çocuk da 16 yaşındaki genç de bu satılan gıda takviyelerinden satın alabiliyor. Salonlarda satılan ilaçların bazıları ya Güney’den ya da Türkiye’den getiriliyor. İllegal yoldan ülkeye giren bu gıda takviyeleri kontrolsüz satılarak çocukların sağlığı riske atıyor. İçerisinde ne olduğunu bilmeden kullanan gençler bu ürünlerin vücutlarına vereceği hasardan bir haber bu takviye ilaçlarını kullanıyor.

Henüz vücut gelişimini tamamlamamış bu 13-14 yaşındaki çocuklar kasları gelişmeden salonlarda vücut geliştiriyor. Bu konuya ailelerin de duyarlı olması ve çocuklarını kontrol altına almaları gerekir. Denetim olmayan heryerde başıboşluk olur. Bu yüzden özellikle sağlığın bu denli önemli oladuğu ortamlarda bir yasa getirilerek spor salonlarının denetime tabi tutulması şarttır. Burada Sağlık Bakanlığı’na büyük görevler düşmektedir.

Valizlerin içerisinde gelen ucuz ilaçlar fahiş fiyata satılıyor. Gençler bu proteinleri bilinçsiz kullanımdan zarar görüyor. Bu sebepten ölenler oldu. Bilinçsiz protein kullanımı yüzünden hastanede yatanlar var. İşte tüm bunlara çare olmak ve kontrolsüz satılan gıda takviyelerinin önünü kesmek adına Sağlık Bakanlığı bir adım atmaldır.