Toplumsal hiyerarşiyi veya toplumsal eşitsizliği kabul eden veya destekleyen siyasal duruş veya etkinliktir.Toplumsal eşitsizlik, sağcılar tarafından; ya milletsel/ırksal farklılıklardan, ya dini ve inançsal piyasa ekonomisindeki farklılıklardan, ya kültürel ve sosyal farklılıklardan ya da rekabetten kaynaklandığı için kaçınılmaz, doğal, normal veya cazip bulunur. Sağ ve sol isimli siyasal kavramlar, Fransız Devrimi (1789-1799) zamanında, ayrı görüşteki siyasetçilerin Fransız parlamentosunun sağında veya solunda oturmalarından esinlenilerek oluşturulmuştur; parlamento başkanının sağındaki koltuklarda oturanlar, çoğunlukla monarşist Ancien Regime destekçilerinden oluşmuştur.
* * *
Fransa'da orijinal sağ; hiyerarşiyi, geleneği ve klerikalizmi ( Ruhbanlık) destekleyen siyasetçileri kapsardı. Sağcılar, sosyal eşitsizliğin olağanlığını açıklamak için doğal hukuku ve ulvi hukuku talep etmişlerdir. La droite (sağ) ifadesi, Fransa'da 1815'te monarşinin yeniden kurulmasıyla birlikte, ultra royalistlerin ( gerici bir fraksiyon ) tanımlanmasında kullanımıyla öne çıkmıştır.
* * *
İngilizce konuşan ülkelerde "sağ" ve "sol" kavramlarının siyasette kullanımı, 20. yüzyılda başlamıştır. Bu yüzden sağcılığın anlamı; toplumlara, tarihi dönemlere ve siyasal düzenlere ve ideolojilere göre değişiklik göstermiştir.Bu kavram, aslen gelenekselci muhafazakarlardan ve gericileri tanımlamak için kullanılmasına rağmen zaman içinde; liberal muhafazakarları, klasik liberalleri, liberteryen muhafazakarları, hırıstiyan demokratları ve çeşitli milliyetçileri de tanımlamada kullanılarak biraz daha çeşitlilik kazanmıştır.
* * *
Sağcılığın siyasal yelpazesi merkez sağdan aşırı sağa kadar uzanır. 19. yüzyılın sonlarında Fransız siyasal yelpazesi; parlamenter monarşistleri, orleansistleri ve bonapartistleri ( bir hanedan ) merkez sağda değerlendirirken; Ultra royalistleri ve legitimisleri ise aşırı sağda değerlendirmiştir. 2. dünya savaşı sonrası Fransa'sındaki Gaullistler eğitim ve altyapı çalışmalarına, buna ilaveten kapsamlı iktisadi düzenlemelere hatırı sayılır ölçüde sosyal harcama yapılmasını desteklemişlerdir ancak sosyal demokrasiye özgü varlığın yeniden tahsisi ölçüsüne sınırlama getirmişlerdir.
* * *
Evet sağcılık nedir? Kime denir? İdea ve görüşleri hangi düşünceler üstüne döşelidir? Sorularına kısaltılmış ve anlamında bir tanım ile bu gün sise ulaştım. Sağcılık bizim ülke siyasetinin neresinde ilerler? Sorusu sorulduğunda bu pek tabiki çıkarların yansıması üzerinden konuşlandırılabilir. Çünkü sağcılığın gerçek tanımlarını tutabilecek bir siyasi idea, kültürel olarakta bizimle ilişkilendirilmesi basit kavramlarla kolay olmayacaktır.
* * *
Bu sebepledir ki ideolojiye sahip olmayan ve kendini sağcı olarak niteleyen siyasi oluşumların, ülke geneline alışılmışın dışında ve tamamen sermayedar hükmünde yaptırımlar uygulayarak, her alandaki eşitsizliği hakim kılmışlardır. Bu konuştuğumuz sağın bile daha da aşırısına kaçan, ancak bu ülkedeki sağcıların hiç bir biçim de fikir sahibi olmadıkları, tehdit ve ya benzeri materyallerle söz dinler hale getirildikleri bir yapının eseridirler.
* * *
Devam edecek =======
Behiç Anibal