Birçok soruna çıkış yolu olarak keşfedilen kooperatifçilik, ülkemizde birçok üreticinin temel dayanağı…
Tüm ambargolara rağmen üreticinin ayakta kalmasını sağlayan kooperatifçilik aynı gücünü korumaya devam ediyor. Ahmet Yeşilada ile birlikte köy kooperatifçiliğinin önemini konuştuk…
Koop Süt Yönetim Kurulu Üyesi ve Kıbrıs Türk Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada ile Kooperatifçiliği konuştuk..
“Kooperatif demek köylünün güçlerini birleştirmesi demek”
Kıbrıs’ta köy kooperatifçiliği çok eskiye dayanır. Şimdiki nesil üçüncü nesil kooperatifçidir. Ben ayrıca 38 yıllık kooperatif sekreteriyim. Kooperatif demek köylünün güçlerini birleştirmesi demektir. Ülkemizdeki kooperatifçilik dünyanın en gelişmiş kooperatifçiliklerden biridir. Köy kooperatifçiliğinin amacı köydeki üreticilere tarımsal, hayvancılık ve seracılıkta gereksinim duyulan her türlü tarımsal girdileri en uygun zamanda ve en ucuz fiyatta üreticilerin kullanımına sunulmasıdır. En büyük amacımız da budur. Kooperatifimizde kimyevi gübre, her türlü tohumluk, hayvan yemleri, tarımsal yedek parçaları, sulama malzemeleri ve akaryakıtı üyelerimize en ucuz şekilde sunuyoruz.
“Üreticilere istedikleri miktarda kredi alma imkanı sunuyoruz”
Buna ek olarak her türlü zirai kredilerden düşük faizlerle borcunu zamanında ödeyen ve borcu olmayan üreticilere istedikleri miktarda kredi alma imkanı sağlıyoruz. Bütün bu girdiler iki ay faizsiz olarak verilmektedir. Kooperatifimiz ayrıca köyümüzün bankası gibi çalışmaktadır. Üyelerimizden mevduat kabul etmekteyiz. Üyelerimizin tüm zirai kredi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra üyelerimize çek hesabı kullandırmaktayız. Ayrıca tüm sigorta işlemleri kooperatifimizde yapılmakta olup üyelerimizin maaşları, sosyal sigorta maaşları, emekli maaşları, kooperatifimize yatırılmakta ve kooperatifimizden ödeme yapılmaktadır. Tüm bu hizmetlerin yanında telefon, elektrik ve belediye vergilerinin tahsilatlarını da yapmaktayız.
İlk yıllarda üyelerimizden aldığımız 5 liralık giriş ücreti ile kooperatifçiliğe başladık. Bütün bu girdiler Kooperatif Merkez Bankası kanalı ile sağlanmaktaydı. Yıllar içerisinde kooperatifimiz doğru dürüst çalışarak, borcunu zamanında ödeyen üreticilere kredi imkanı sunmuştur. İki yıl önce binamızı öz kaynaklarımızla inşa ederek yeni kooperatif binamızı inşa ettik. Binamızın bankacılık bölümünün yanında satış bölümünü de inşa ederek kendi binamızda hizmet vermeye başladık.
“Hayvancımızın sütünü en iyi şekilde değerlendiriyoruz”
Bankacılık bölümümüzde tüm bankacılık hizmetleri verilmektedir. Satış bölümümüz de ise köyümüzün ve bölgemizin ihtiyaç duyduğu her türlü tarımsal girdiler, tarımsal yedek parçalar, kimyevi gübreler, her türlü zirai ilaçlar, veteriner ilaçları, sulu ziraatta bölgemizin ihtiyaç duyduğu sulama malzemeleri ve üretim amaçlı kullanılan mazotu da iki ay faizsiz olmak üzere üyelerimize sağlamaktayız. Son alarak da Kooperatif Süt Fabrikası’nın hisselerinden satın alarak Koop Süt’ün yeni hissedarlarının katıldığı genel kurulda yapılan seçimde Ahmet Yeşilada‘da seçime katılarak Koop Süt’ün yönetim kuruluna girmiştir. Koop Süt’teki amaç ise hayvancılarımızın üretmiş oldukları sütün en iyi şekilde değerlendirilmesidir.
“Akaryakıt istasyonu açmayı planlıyoruz”
Yeni projelerde ise köyümüze büyük bir zahire ambarı ve kamyon tartı yeri yapmayı planlıyoruz. Bunlara ek olarak halen bölgemizde eksikliği olan bir akaryakıt istasyonu kurarak köyümüze ve üreticilerimize akaryakıt hizmetini vermek istiyoruz. Son olarak ise kooperatifimizin yapılacak olan ilk genel kurulunda mevcut tüzüğümüzü değiştirerek bölgemizdeki üreticileri de kooperatifimize üye yaparak kooperatifimizin hizmetlerini bölge üreticilerimize de sağlamayı hedefliyoruz.