Bölünmüş bir ülkede bayramlar bile yarım kalmışlık ve eksiklik duygusu yaratır. Fakat geleceğe güvenle bakabilmek de, bayramların insanlığa muştuladığı iyi niyette saklıdır.
Gelecek, kimileri için endişe verici; yaratıcı ve mücadeleci insanlar içinse umut vadeden bir duyguyu içinde büyütür. Cesaret sahibi olan bazılarımız yapılamaz, başarılamaz denilen her ne varsa engellerin üzerine sabırla giderek, hayallerini gerçekleştirir ve bireysel çabalarını topluma mal ederler.
İhracatta yelkenlerini Avrupa’ya çevirerek, Avrupa’ya Kıbrıs Türk ürünlerini pazarlayanlar olduğu gibi, uluslararası büyük markaları tanınmayan KKTC’ye getirebilen şirketler de var artık. Sınırlarını genişleterek, engelleri teker teker deviren bu şirketler başarılarıyla, Kuzey Kıbrıs’ın dünya ekonomisi içinde rekabet edebilirliğini artırıyor ve KKTC ekonomisini uluslararası standartlarda üreten ve hizmet veren çağdaş bir yapıya taşıyor.
Uluslararası koşullarda rekabet edebilecek bir ekonomi yaratmak, Güney Kıbrıs’la yapılmasını umduğumuz anlaşma sürecinde ve sonrasında bize sayısız fayda sağlayacak. Aksi gerçekleşir ve çözümü sekteye uğratmayı hedefleyenler amaçlarına ulaşırsa, Kuzey Kıbrıs kendi yoluna, yine özgüvenle, uluslararasılaşan Kıbrıs Türk şirketleri sayesinde devam edebilecek.
Rekabet edebilirliği 142 ülke arasında ancak 118’inci olabilen Kuzey Kıbrıs’ı, dış pazarlara açılarak ve mal-hizmet üretim kapasitesini artırarak, dış piyasalarla rekabet edebilir bir seviyeye çıkartabiliriz. 2007’de Gloria Jean’s Coffees’i Kuzey Kıbrıs’a taşıyan Kaner Şirketler Grubu’nun, bu sene Amerikan pizza devi, Domino’s Pizza’dan franchise alarak, Kuzey Kıbrıs’ı dünyaya bağlamakta önemli bir adım atması, Kuzey Kıbrıs’ın rekabet edebilirliğini, üretim süreçlerinin gelişmesi ve hizmet sunumunda yaratacağı teknolojik yeniliklerle olumlu yönde etkileyecektir.
Bu yöndeki çabalar, bir şirketler grubunun karlılığını artırmaktan öte, yeni hizmet teknolojilerini ülkeye getirmesi bağlamında ürün piyasasının etkinliğini yükseltecek adımlar olarak algılanmalı. Uluslararası bir markanın yeterliliklerini sağlayabilmek, 70 ülkede pizza üreten global bir markanın standartlarını Kuzey Kıbrıs’ta da yakalamak sadece franchise’ı alan grup için değil, tüm Kuzey Kıbrıs piyasasını etkin üretim ve hizmet sunumunda tetikleyecek, büyük bir başarıdır.
Global markalar ülkede yeni teknolojileri ile hizmet ürettikçe yerel markalar rekabet edebilirliklerini artırmak için uluslararası standartlarda üretim yapmaya ve hizmet sunmaya başlayacaktır. Böylelikle köhne devlet kapitalizminin ekonominin çarklarına koyduğu takoz gitgide küçülecek, uluslararası bir ekonomiye dönüşmüş olan Güney Kıbrıs’la çözüm olsa da olmasa da rekabet edebilirliğimiz ivme kazanacaktır.
Bayramlar dostlukların perçinlendiği, küslüklerin son bulduğu, yüreklerin iyilikle temizlendiği güzel günlerdir...
Bir bayram çoşkusuyla ve kendine güvenle çözüme yakınlaşırsak bir gün, Kuzey Kıbrıs’ı dünyaya açan ve dünyayı Kuzey Kıbrıs’a getiren bu şirketlerin verdikleri mücadelenin, bu coşkuda ve kendine güvende payı büyük olacak.