Gerek sahip olduğu bitki türleri (flora) gerekse de sahip olduğu hayvan türleri bakımından adeta bir cenneti andırdığını düşündüğüm güzelim bir yer Kalkanlı. Çam ormanlarıyla, endemik bitkileriyle, barındırdığı çeşitli kuş türleriyle tam bir biyoçeşitlilik harikası. Özellikle kışın yağmurların sonrasında açan çiçekleriyle süslenen bir doğa mabedi.

Ne yazık ki son günlerde basının gündemini işgal eden bir konu var ve bu konu bizzat Kalkanlı’yı ilgilendirmekte. Orta Doğu Teknik Üniversitesi yakınlarında yaratılan çöplük tam bir rezalet. Nedendir bilmiyorum, ülkemizin hiçbir yerinde çöplük sorunu bir türlü çözülemiyor. Yazılan kitaplarda, akademik yayınlarda sürekli çöplüklerimiz baş gösteriyor. Bu kadar zor mu bu sorunu çözmek?

Meslektaşım, Süleyman Oğuz tarafından elime ulaşan bir fotoğrafı sizlerle paylaşmak istiyorum. Fotoğraf adeta konuşuyor! İçler acısı bir manzara. Güzelim Kalkanlı çöpler tarafından kuşatılmış. Üstüne üstük insanlar, çöplükten bir şeyler çıkarma çabasına düşmüş. Bu ne haldir? Bana göre tam bir rezalettir. Ne hale geldiğimizin resmidir. Bu tablo tam bir epidemiyolojik vakadır.

Bu çöplüğün yaratılmasına kim sebep oldu bilmiyorum. Ama bildiğim tek şey, bu çöplüğün bir an önce ortadan kaldırılması için, bir çalışma başlatılması gerektiğidir. İlgili kurumların, sivil toplum kuruluşlarının ve bölge halkının birlikte çalışarak konuya bir çözüm bulması gerekmektedir. Bu duruma sessiz kalınmamalıdır. Akılcı bir çözüm ortaya konuncaya dek sorunu çözmek için mücadele edilmelidir. Aksi takdirde bunun acısını sadece bölgedeki insanlar değil tüm canlılar çekecektir.

Geçenlerde ODTÜ’de çalışan bir arkadaşımla sohbet ettim. Bana söylediğine göre; çöplüğün kokusu üniversiteden rahatlıkla duyulabiliyor. Yurt dışından gelen öğrencilere çok güzel örnek oluyoruz. Çöplerin içinde okumalarına sebep oluyoruz. Çöplük kaynaklı olası bir salgın durumunda belki sağlıklarıyla da oynayacağız.

Çöplüğün biraz ilerisinde Kalkanlı Göleti bulunuyor. Sulak alandan ötürü bölge, birçok canlı için paha biçilmez konumda. Yaratılan çöplüğün zehir saçmadığını kim bilebilir. Bir önlem alındı mı? Resimde görüldüğü kadarıyla, atıkların ayrılması gibi bir durum da söz konusu değil. Ne olacak? Doğal yaşamın tehdit altında kalmasına seyirci mi olacağız?

Bugün dünyanın birçok ülkesinde, doğal kaynakların azalması nedeniyle ayrıca çevre sağlığına zarar vermemek adına geri dönüşüm yöntemleri kullanılmaktadır. Bizim ülkemizin de bu uygulamaya acil ihtiyaç duyduğunu düşünmekteyim. Devlet bu konu ile ilgili ciddi bir politika uygulamazsa eğer yakın bir gelecekte her yer çöplükten geçilmeyecek.

Güzelim ülkemin dağları oyuluyor, doğası her geçen gün daha çok kirletiliyor, bilinçsiz avcılar tarafından yırtıcıları yok ediliyor, CMC bizi zehirlemeye devam ediyor. Nereye kadar! Dur diyecek birileri yok mu?

Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık. (Kızılderili Atasözü)