5 ilçede, 5 dev festival...
Mağusa’dan Güzelyurt’a, Girne’ye, Lefkoşa’ya ve İskele’ye. Adanın dört bir yanında gerçekleşen festivallerle sanata doyacağımız bir yıldayız. Özellikle imkânları çerçevesinde sanatçılarla zenginleşen festivallerin en güzel yanı konserleridir. Konserlerin sıcak yaz aylarında yaşattığı o eşsiz duygu ancak dinlenerek anlaşılır. Birbirinden değerli ses sanatçılarının festival kasmamı ile ülkemize gelerek renk katması belediyeler adına önemlidir.
Özellikle bütçeleri zorlayan ama 2015’e damgasını vuracak festivaller, bölgelerin daha fazla tanınması yanı sıra ekonomik anlamda da bölgeye kat kat fayda sağlar. Adanın dört bir yanından insanları bir araya getirerek buluşturan festivaller, kültürümüzü zenginleştirmek adına da büyük önem taşır.
İskele Belediyesi de bu yıla damga vuracak festivallerden birini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Nerdeyse yarım asırdan beri gerçekleştirdiği festivallerle bu yıla damgasını vurmaya hazırlanan İskele Belediyesi hem halkına hem de adanın dört bir yanından bölgeye gelecek misafirlerine eşsiz bir festival sunmaya hazırlanıyor. Kolay değil, hem bölgenizi kalkındıracaksınız hem de festivallerle bölgenizde farklılık yaratıp damga vuracaksınız. Geçtiğimiz gün muhteşem bir organizasyonla basın mensupları için düzenlenen toplantısı ilgimi çekti. A’dan Z’ye her şey mükemmel hazırlanmış ve meclis üyeleri bi tamam toplantıda başkan Hasan Sadıkoğlu’nun yanında hazır bulundu.
Belediyecilik anlayışının günden güne farklılık gösterdiğine şahit oluyoruz. Kurumsallaşma adına ilerlemek çok önemlidir. Her ne kadar bizim ülkemizde kurumsallaşmanın zorlukları olsa da. Küçük toplumların kurumsallaşması zordur. Ülkemizde profesyonel anlamda yürütülen işler bazen hiçe sayılmakta ve ahbap çavuş ilişkileri bunları bozmaktadır. Amaç dünyaya ya da AB’ye ayak uydurmak ise gelişmenin önüne geçilemeyeceği gibi standartların uygulanması da kaçınılmazdır. Avrupa ülkelerindeki belediyecilik anlayışı ile ülkemizdeki belediyecilik anlayışı farklıdır. Bugün birçok kesimin belediye başkanını sırf tanıdığı diye samimiyetini suiistimal ederek, ondan taleplerde bulunması üzücü olduğu kadar rahatsız edicidir de. Ülkemizdeki belediyecilik kavramının günden güne değiştiğini görüyoruz. Bu belediyeciğin daha da ileriye gitmesi demektir. Bu değişimi gerçekleştirmekten korkmayan İskele Belediyesi de kurumsallaşma adına ilk adımı atmıştır.
Aslında belediyecilik, doğumdan ölüme kadar varlığınızla yokluğunuz arasında gidip gelen bir kurumdur. Böylesi kurumların yönetilmesi oldukça zorken kurumsallaşması da kaçınılmazdır.
Bugün İskele’nin kendi içine kapalı bir kent olması, İskele Belediyesi’nin kurumsallaşmasını zorlaştırmaktadır. Ama görüyorum ki İskele Belediyesi her şeye rağmen adım atmayı başarmıştır.