Radikal gazetesi yaklaşık iki yıl önce “Sosyal medyada popüler olmanın yolları” isimli bir haber yayımladı. Sosyal medya ve popülarite üzerine yaptığım çalışmalar sırasında rastladığım söz konusu haber, mizahi unsurlar öne çıkarılarak kaleme alınmış gibi görünüyor. Sosyal medyanın bireylere popülarite kazandırdığı veya kaybettirdiği varsayımından hareket edersek, içinde yaşadığımız elektronik çağda bireylerin bunun dışında kalması mümkün görünmüyor. Zira çevremizde sosyal ağlara üye olanların sayısı pek de küçümsenecek rakamlar değil. Özellikle gençler bu platformlarda önemli sayılabilecek süreler geçiriyorlar.

Nasihatler sorgulanmalı

Zaten araştırmalar da sosyal medya kullanımının arttığını bizlere gösteriyor. Dolayısıyla bireylerin bu ağlara olan ilgisini bilen gazeteciler de sosyal medya kullanarak nasıl popüler olabileceğimizi bizlere anlatan haberler üretiyorlar. Aslında bakıldığında bahsetmiş olduğum gazete haberinde herhangi bir uzman ismi bulunmadığı gibi, herhangi bir kaynak da kullanılmamış. Bu yüzden bu habere şüpheyle yaklaşmak ayrıca verdiği nasihatleri de sorgulamamız gerekecektir. Haberde toplam 25 öneri okuyucularla paylaşılıyor. Bunların tümüne değinmek mümkün değil, ancak arasından seçtiğim bazı önerilerin işe yarayıp yaramadığını tartışacağım. Bu yıl içerisinde Doç. Dr. Bahire E. Özad ile üniversite öğrencilerine uyguladığımız bir çalışmada bulduğumuz sonuçlarlar kıyaslayarak önerilerin tutarlı olup olmadığını değerlendireceğim.

“Komiklik”

Sosyal medyada popüler olabilmek için yapılan öneriler arasında “komiklik” ilk sırada yer alıyor. Yani yaptığınız paylaşımlarda komik olmanız size çevrenizde popülarite kazandırıyor. Bu bilgi doğru olabilir. Ancak bireyin komik olabilmesi için zekâya ve yaratıcılığa ihtiyaç duyduğu da bir gerçek. Bir başka ifadeyle; başkasının fikirlerini veya komikliklerini kopyalayıp yapıştırdığınız zaman çevreniz sizi komik bulmak yerine antipatik de bulabiliyor. Önemli olan kendinizin ürettiği ve paylaştığı orijinal fikirler, fotoğraflar ve videolardır. Aksi durumda ibre tersine dönebiliyor.

İyi fotoğraf

Haberde iyi fotoğraf kullanımının öneminden de bahsediliyor. Fotoğraf göze hitap eden önemli bir görsel malzeme olduğu için bireylerin kolaylıkla dikkatini çekmektedir. Popüler olan insanların çoğunun paylaşımlarında fotoğraflar ön plana çıkmaktadır. Zira kendi çektiğiniz kaliteli fotoğraflar çevrenizdeki bireyler tarafından beğenildiği oranda söz konusu fotoğrafın ağlar içerisinde dolaşımı hızlanacak, paylaşım oranı da artacaktır. Bu da fotoğrafın sahibine popülarite kazandırabiliyor.

Bilgi sahibi olun

Haberdeki önerilerin arasında pozitif olarak değerlendirdiğim son öneri ise: “Sıkı takip.” Burada yapılan temel vurgu ise sosyal ağlarda aktif olmakla ilgili. Yani sadece kendi paylaşımlarınıza odaklanmak yerine çevrenizdekilerin de ne paylaştığını takip etmek, yorum yapmak sizi ayrıcalıklı kılabilir. Aktif takip yapabiliyorsanız, yani yorum yazıp tartışmalara müdahil oluyorsanız zaman içinde daha kolay hatırlanıyorsunuz. Ancak sadece “beğen” butonuna basmanın sizi aktif bir birey yaptığını söyleyemeyiz. Daha katılımcı olmak gerekiyor. Tabii bir konuda bir şey söyleyebilmek için de fikrinizin olması gerekiyor. Gazeteci Uğur Mumcu’nun söylediği gibi: “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz.”

Küfür, hakaret ve aşağılama

Tavsiyeler arasında beğenmediklerimden de bahsedersem, ilk sıraya “polemiğe girin” önerisini koymam gerekiyor. Çatışmanın, tartışmanın ve kavganın insanlarda merak uyandırdığı bir gerçek, ancak yapılan tartışmalar küfür, hakaret ve aşağılama boyutuna varırsa orada bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Yani birileriyle polemiğe girip popüler olacağım, daha fazla tanınacağım düşüncesi sizi bir yere götürmeyecektir. Karşılaştığınız bir problemin karşısına bilginizle çıkarsanız daha az hata yapmış olursunuz. Yapılan tartışmalarda “hararetin” sağlığınızı bozmaktan başka bir işe yaradığını düşünmüyorum.

Fikriniz olsun

Önerilerin en dikkat çekeni ise: "Her konuda bir fikriniz olsun." Tabii burada bilginiz olsun denmiyor. Popüler olabilmek adına her konuya yorum yapılmasından bahsedilmiyor. Bir başka ifadeyle lafazanlık yapmanız tavsiye ediliyor. Bu noktadaki sorun ise çok fazla paylaşım ve yorum yapmak size popülarite kazandırabiliyor, ancak bir süre sonra arkadaş listeniz boşa konuştuğunuzu da düşünebilir. Dolayısıyla benim önerim; az ve öz paylaşımda bulunmak ve söyleyecek iyi fikriniz var ise bunları paylaşmak.

Lafazanlık

Özetleyecek olursak, sosyal ağlarda aktif olarak görünmek, bol paylaşım yapmak sizi daha popüler yapabilir, en azından çevreniz bunu böyle algılıyor. Ancak günlük yaşamınızda yaptığınız her işi önemliymiş ve diğer insanları da ilgilendiriyormuşcasına paylaşımlarda bulunmak hoş olmuyor. Örneğin: "Eve geldim", "yemek yiyorum", "işteyim" gibi pek fazla bilgi içermeyen paylaşımlar her ne kadar da sizle ilgili çevrenize bilgi vermeye yarasa da bu sizi popüler yapmaktan çok, lafazan birisi yapabilir.