Çoğumuzun gözünü kırpmadan izlediği aksiyon ve gerilim dolu sahnelerin birçoğu bilgisayarlarda görsel efekt programları ile hazırlanıyor ve sinema filmleri ile dizilerin içerisine yerleştiriliyor


Görsel efekt teknolojisi sinemanın yanı sıra televizyon dizilerinde de sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. İzleyicileri daha fazla etkilemek ve görsel anlamda zihinlerde yer etmek adına kullanılan efektler, bazen bir patlamayla veya çarpışmayla bazen de çekilmesi maliyetli sahnelerde sıkça başvurulan bir yöntem oluyor. Bu öylesine büyülerle, gizemlerle ve etiklerle dolu bir dünya ki hedef kitleleri hızlı ve kolay biçimde etkilemeyi başarıyor. Çoğumuzun gözünü kırpmadan izlediği aksiyon ve gerilim dolu sahnelerin birçoğu bilgisayarlarda hazırlanıyor ve sinema filmleri ile dizilerin içerisine yerleştiriliyor.

Farklı olacaksınız

Geride bıraktığımız hafta başında Doğu Akdeniz Üniversitesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü “Görsel Efekt ve Animasyon Dünyasına Bakış” isimli bir seminere ev sahipliği yaptı. Grafik Tasarım ve Yeni Medya Tasarımı Kulübü tarafından organize edilen seminere, görsel efekt süpervizörleri Serkan Semiz ile Celal Öztürk katıldı. Seminerde görsel efektlerin dünyada ve Türkiye’de kullanımıyla ilgili bilgi veren Serkan Semiz, Türkiye’deki dizilerde sıkça görsel efekt kullanıldığını vurgulayarak işlerinin her geçen gün arttığını ifade etti. Hal böyle olunca da sektörde bu alanda çalışmak isteyen genç iletişim mezunlarına iş imkânlarının arttığını söylemeliyiz. Tabii ki rekabetin yüksek seviyede olduğu bu sektörde ya yapılan işi en iyi siz yapacaksınız ya da farklı olacaksınız. Ancak bu şekilde sektör içerisinde başarılı ve saygın bir yer edinebilirsiniz.

Muhteşem Yüzyıl
Serkan Semiz ile Celal Öztürk, Digiflame şirketini 2001 yılında Türkiye’de kurarak sektöre adım attılar. Şirket hızlı bir biçimde büyürken, sinema, dizi, animasyon ve reklam sektörüne yüzlerce görsel efekt çalışması yapıldı. Son yıllarda adını Muhteşem Yüzyıl dizisine yaptıkları görsel efektlerle duyuran şirket, bu alanda Türkiye’de önemli şirketler arasında gösteriliyor. Seminerde ekranlarımız başında tarihe yolculuk yaptığımız Muhteşem Yüzyıl dizisinde orduların çoğaltılmasını, mekânların tasarlanmasını ve arka planların değiştirilmesini görmek beni etkiledi. İyi bir medya okuryazarının bu tür dizilerden etkilenmesi limitli seviyede olsa dâhi, sektörün geldiği aşamada görüntülerle bu kadar oynayabilmesi dikkat çekiciydi.

Tamam mıyız?

Seminerin bir başka dikkat çeken konusu ise “yeşil kutu” teknolojisi kullanarak yapılan montajlar ve görsel etkilerdi. Digiflame şirketini 2013 yılında gösterime giren “Tamam mıyız?” isimli sinema filminin görsel efektlerini üstlendi ve kaliteli bir işe imza attı. Söz konusu filmde yönetmen Çağan Irmak, bedensel engelli bir gencin günlük yaşamda karşılaştığı zorlukları ve gencin hayallerini ele alınıyor. Filmin başrol oyuncusu elleri ve kolları olmayan bir genç oluyor. Tabii ki bedensel engele sahip başrol oyuncusunun kolları ve ayakları görsel efekt teknolojisi kullanılarak yok ediliyor. Bu tür efektlerin hareketsiz sahnelerde sorunsuz uygulandığını biliyoruz, ancak yönetmen engelli gencin günlük yaşamını yansıtmak istediği için oyuncuyu banyoya da sokuyor, otobüse de bindiriyor. Dolayısıyla bu tür hareketli sahnelere görsel efekt uygulamak da bir o kadar zor bir hal alıyor.

Zamana ihtiyaç var

Filmlerde görmeye alışkın olmadığımız sahneleri bizlerle buluşturan yönetmen Çağan Irmak ve Digiflame’e teşekkür ederiz. Genelde toplum içinde görmezden geldiğimiz engelli vatandaşlar, ne yazık ki sinema filmlerinde de aynı muameleyi görüyor. Toplumun engelli kişilere olan bakış açısını değiştirmeyi hedefleyen bu tür filmler, zaman içerisinde başarıya ulaşacaktır.

Çocuk kanalları

Ortada her gün gelişen bir görsel efekt sektörü bulunuyor. Türkiye’de son yıllarda artan yerli sinema film üretimi sayesinde bu alanda kalifiye eleman ihtiyacı artıyor. Bu alanda eğitimli olmak da sektörde bir avantaj olarak görülüyor. Bunu sektörden gelen Digiflame kurucuları da ifade ediyor. Tematik medya içerisinde gösterebileceğimiz çocuk kanalları bu sektörün gelişmesine yardımcı oluyor. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) 2008 yılında kurduğu TRT Çocuk kanalı bu alanın öncüsü oldu. Serkan Semiz, TRT Çocuk kanalının ardından yayım hayatına başlayan birçok çocuk kanalının, yerli animasyon filmlerine yönlendiğini kaydetti. Zira yerli masal kahramanları çocukların daha fazla ilgilisini çekiyor. Sektörde animasyon alanında görsel efekt sahasına göre daha fazla iş olanağı bulunuyor. Önemli olan kendinizi bu dünyada geliştirmek ve sıkı çalışmak.

Not: 27 Nisan 2014 tarihinde sayfamızda yayımlanan “Savaş gazeteciliği nasıl yapılır?” başlıklı makalede yazar olarak Metin Ersoy’un ismi teknik bir hatadan dolayı tasarımda yer almamıştır. Hatadan dolayı özür dileriz.



ÇANAKKALE YOLUN SONU: Görsel efektleri Digiflame firması tarafından yapılan sinema filminden bir sahne.



MUHTEŞEM YÜZYIL: Son yılların en çok izlenen dizilerinde görsel efektler birçok sahnede kullanılıyor.



TAMAM MIYIZ?: Bedensel engelli bir gencin yaşam öyküsü için “yeşil kutu” teknolojisi kullanıldı.



İLGİ GÖRDÜLER: Grafik Tasarım ve Yeni Medya Tasarımı Kulübü tarafından organize edilen seminere, görsel efekt süpervizörleri Serkan Semiz ile Celal Öz