İnsanların zaman zaman değişebileceğine ihtimal veriyoruz da benim esas merak ettiğim toplumların değişme ihtimalinin olup olmadığı yönünde...
Bu güne kadar herşeyi deneme yanılma yolu ile öğrenmeye devam eden Kıbrıs Türkler acaba buna daha ne kadar devam edebilecek.
Ve deneyerek gördüğümüz hataların bedeli daha ne kadar ödenebilecek.
****
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalarla yüreğimize su serpmeye çalıştı.
Oysa eminim ki haberi izleyenleri yada duyanları benim gibi ateş bastı.
Nedeni ise birşeyin doğru olduğunu anlamak için ille de defalarca, bitmeyen yanlış yapma dürtümüz.
Bireysel yaşadığımız deneyimlerimizde, hayatın bir kumar olduğu düşüncesiyle, deneme yanılma yöntemi bir yere kadar işe yarayabiliyor.
Ancak toplumsal hayatta bu durum oldukça yorucu, yıpratıcı ve zorlayıcı sonuçlar doğurabiliyor.
Tıpkı Lefkoşa Belediyesi’nde yaşananlar gibi...
Toplumsal olarak travmalara şahit olduğumuz o günlerde çalışanların haline mi üzülelim yoksa pisliğe gömüldüğümüze mi yanalım bilemedik.
Olayların sadece basına yansıyan taraflarına şahit olduk ama geride pek çok aile dramı, parasızlık yokluk yanında hiç suçu olmayan insanların çöplerden kaynaklanan hastalıklarla mücadelesi de yaşanmadı değil.
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu yaptığı son açıklamada üzerinde çalıştıkları Belediyeler yasa tasarısında belediyelerin bütçesinin yüzde 40’ını aşacak istihdam yapılmasının önüne geçeceğini müjdeliyor.
Çavuşoğlu konuşmasında ayrıca Mehmetcik ve Lefkoşa Melediyeleri’nin topluma ve bakanlığa önemli tecrübeler kattığını da açıklıyor.
Ancak bu güne kadar yüzlerce insan Lefkoşa Türk Belediyesi’ne istihdam edilirken, ne düşünülüyordu acaba?
Defalarca yapılan çağrılarda belediyenin bütçesinin bunca harcamayı karşılamayacağı dile getirilirken, çalışanlar ise doğal olarak maaş ve iş sahibi olmanın rahatlığı ile harcamalar yaparken ne düşünülüyordu acaba?
Sendika, hükümet ya da Belediye Başkanı tüm bunlar olurken neredeydi acaba?
Yaşananların toplum olarak, Lefkoşalılar olarak bize kattığı tecrübeler sandıkta belli olacaktır.
Ümit ediyorum ki iddia ettiğimiz gibi bir devletsek eğer karanlıkta el yordamı ile yolunu bulmaya çalışmak yerine daha akıllı ve mantıklı adımlar atacağımız günler de gelecek.
Deneme yanılma yönteminin yerini araştırma, düşünme ve karara varabilme yetisi alacak.
İnsanlar gibi toplumlar da yönetimler de zihniyetler de değişebilecek...