Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan
Kanal T'de Damla Dabiş Özel'in hazırlayıp sunduğu “Günaydın Kıbrıs” programına konuk olan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, ikinci iş yasağının geçerli olmasının ardından, Döner Sermaye Yasası’nın hayata geçirilmesi süresini kapsayan tüzük çerçevesinde kamuda görev yapan hekimlerin özel hastanelerde mesai bittikten sonra hasta bakabilmelerini sağlamak amacıyla özel hastane temsilcileri ile bugün protokol imzalayacaklarını kaydetti. Protokolün imzalanmasıyla yasal anlamda herhangi bir engel kalmayacağını ifade eden Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı denetiminde bakanlıktan izinli özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde Çarşamba günü itibari ile hekimlerin hasta bakabileceğini söyledi.
SUCUOĞLU: “ÇARŞAMBADAN İTİBAREN 15 TANE DOKTOR MESAİDEN SONRA HASTANEDE HASTA BAKACAK, 25’E YAKIN DOKTOR İSE ÖZELDE BAKACAK”
1 Ağustos itibari ile ülkede sağlık alanında çok büyük kaos beklendiğini belirten Sucuoğlu, mahkeme kararının geçerli olmasının ardından kaos yaşanmaması adına yoğun çalışmalar yaparak Döner Sermaye Yasası’nı hazırladıklarını ancak Türkiye’de ve 64 ülkede uygulanan söz konusu yasanın Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya uygunluğunun sorgulanması amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderildiğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen yasa hakkında çıkacak olan karar süresinde yaşanacak olan aksaklıkların önüne geçilmesi için B planı olarak sağlık alanında geçerli olacak tüzük hazırlandığını ve bu tüzüğün Döner Sermayesi’nin hayata geçirilmesinin ardından kaldırılacağını ifade eden Sucuoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin Döner Sermaye Yasası ile ilgili görüşmeye 8-9 Eylül tarihinde başlayacağını söyledi ve şöyle konuştu:
“Şu anda 380 aktif hekim var. 150 tanesi sadece hastanede çalıştıkları için saat 2’den sonra iş yapamazlar, evlerine gidecekler. Bu ülkenin, bu halkın, bu sağlık sisteminin böyle bir olayda hiç alternatifsiz kalabilme durumu var mıydı? Nalbantoğlu’nda 91doktor kadroludur. Kardiyolog, anestezi uzmanları, nefrologlar… Bunlar hep devlette çalışıyor, özelde çalışanlar çok az. 2’den sonra iş yapamayacaklar. Acil olarak bir hastanın doktor tarafından bakılması gerekirse müdahale edilemezdi. Döner Sermaye’yi A planı olarak koyduk. Meclis tatile girmeden önce çok yoğun bir çalışmayla bir çözüm ürettik. Bu ülke bu yasayı geçirecek diye 2016’dan beri imza attı. Bu ülke yasayı mükellefiyeti altında tutarak sağlık bölümünde Döner Sermeye Yasası çıkarma taahhüdü verdi. Eşitliğe aykırı mı değil mi tartışmaları başladı. Bizim açımızdan kırmızı alarm çalmaya başladı. Gece-gündüz, hafta sonu da dahil yoğun çalışmalar sonucunda geçici tüzüğü hazırladık. Döner Sermaye geçene kadar hastanede özel hasta bakabilme hakkı tanıdık. Sağlık Bakanlığı’ndan izinli olan yerlerde başhekimin altyapı olarak verecekleri raporlar doğrultusunda hasta bakabilecek. Geçici tüzük geçti. Çarşamba itibari ile doktorlarımız hastanelerde hasta bakmaya başlayacak. Hastanelerde sıkıntı yaşanırsa bakanlıktan izinli olarak nöbetçi olmadıkları günlerde vereceğimiz tarihler içerisinde hasta bakabilecekler. 2. iş yasağı yürürlüktedir ve izinsiz olarak hasta bakmak mümkün değil. Hasta, 2’den sonra telefon açacak, vezneye gelecek, parasını yatıracak ve hastanede doktoruna bakınacak. Yüzde 32-37 arasında vergilendirmesi olacak. Ödenecek vizite ücretinin yüzde 50’sini doktor alacak yüzde 50’si hastaneye kalacak.
Bugün protokolü imzalıyoruz özel hastane temsilcileri ile. Yarın itibari ile basın toplantısı ile hastanelerde bu işin öğleden sonraları başlayacağını açıklayacağız. Tüzüksel anlamda yasal prosedür hazır, faturalar da hazırlandıktan sonra Çarşamba gününde itibaren başlanacak. Şuanda doktorların başvuruları devam ediyor. Nalbantoğlu’ndan 15 tane doktor mesaiden sonra hastanede hasta bakacak. 25’e yakın doktor ise özelde bakacak. Müracaatlar devam ediyor…”