TRAFİK TERÖRİSTLERİ

1 Aralık 2023 gecesi 451 araç sürücüsü rapor edildi ve  aleyhlerinde yasal işlem başlatıldı, 3 araç sürücüsü tutuklandı, 48 araç ise trafikten men edildi.

 Denetimlerde rapor edilen sürücülerin 252’si yasal hız sınırı üzerinde süratli araç kullanmak, 25’i alkollü içki tesiri altında araç kullanmak, 9’u sigortasız araç kullanmak, 2’si sürüş ehliyetsiz araç kullanmak44’ü sürüş esnasında cep telefonu kullanmak, 15’i emniyet kemeri takmadan araç kullanmak, 19’u seyrüsefer ruhsatsız araç kullanmak ve 85’i diğer trafik suçlarından rapor edildi.

Bunlar haber kaynaklarından medyaya yansıyan trafik denetim raporları.

Bu denetim öyle bir haftalık yada 1 aylık rapor değil.

Sadece 1 günde 1 Aralıkta yapılan denetim sonucu ortaya çıkan tablo.

7 Aralık 2023 gecesi yapılan denetimde de sonuçta aşağı yukarı ayniydi.

182 hız sınırını ihlali,15 alkollü,35 cep telefonu ile sürüş,33 seyrüsefersiz araç kullanımı,93 trafikten men edilen araç.

Ve 13 Aralıkta  yapılan bir başka trafik denetiminde toplam 2 bin 26 araç sürücüsü denetimden geçmiş.

Sürücülerin 238’i yasal hız sınırı üzerinde süratli, 15’i alkollü içki tesiri altında, 1’i sürüş ehliyetsiz, 2’si sigortasız, 16’sı emniyet kemeri takmadan ve 14’ü seyrüsefer ruhsatsız araç kullanmaktan rapor edilmiş.

Polisi sürücülerin 22’sine trafik ışıklarına uymamak, 41’ine sürüş esnasında cep telefonu kullanmaktan, 44’üne diğer trafik suçlarından ceza yazmış.

Bilişsel (kognitif) dikkat dağınıklığı olarak bilinen  dikkatsizlik sürücü davranışını en çok etkileyen durum. Cep telefonu kullanımından kaynaklanan dikkat dağınıklığının sürücünün performansını birçok açıdan olumsuz etkilediğini gösteren bilimsel araştırma ve kanıt sayısı giderek artmakta.

Yapılan araştırmalarda kaza yapan sürücülerin yüzde 60'ının kaza sırasında cep telefonlarını kullandıkları tespit edilmiş .Ve bir önemli bilgi daha Trafikte cep telefonu ile konuşmak sürücünün frene bastıktan sonra durma mesafesini 6 metre geciktirmektedir.

KKTC de Aralık ayı içinde yapılan 3 denetimde bunların sayısı 85

“Ölümlü kaza nedenlerinde aşırı sürat ile birlikte  alkolde ilk iki sırayı çekiyor.

Alkol neden önemli .Çünkü Alkol miktarı arttıkça, kandaki oksijen azalıyor. Bunun sonucunda yeterince oksijen alamayan beyin, fonksiyonlarının kaybetmeye başlıyor. Bu durumda sürücü üzerinde çeşitli fiziksel ve psikolojik bozukluklara yol açan bu durum . şiddeti, anti sosyal davranışı, öfkeyi, paranoid duyguları, ölüm ya da öldürme isteğini de beraberinde getirebilmekteymiş.  

Bunları anlamayan hala zeka özürlüler olduğu ortada.

Buna rağmen hala alkol alıp sürücü koltuğuna geçen belli ki zekasındada sorun olan yaratıklar var.Son 3 denetimde bunların sayısı 40

Ve hız

Dünyada her yıl meydana gelen trafik kazalarının ortalama %13’ ü aşırı hızdan ve hız kurallarını ihlal­den kaynaklanmakta.

 Trafik kazalarındaki ölüm sebep­leri­nin başında aşırı hızla araç kullanmak geldiği herkesin malumu.

 Otomotiv sektörü ilk yıllardan bugüne sürekli daha hızlı araçlar üretirken, hükümetler de hız tahditleri koyarak uygulamaya çalışmaktadır.

Çünkü hız sürüş güvenliğini ortadan kaldıran bir etken. Saatte 35 km/s hız yapan bir sürücünün görüş alanı 104 derecedir. Bu açı hız arttıkça azalır. 65 km/s’da 70 dereceye, 130 km/s’da 30 dereceye düşer.

 30 derecelik açı sonucunda tünel görüşü oluşur yani, sürücü yalnız yolu görüp izleyebilir.

 Kaldırımdaki ve karayolu kenarındaki olaylar ve hareketleri izleyemez.

Sağından ve solundan geçen yaya ve araçları göremez.

Sürücünün araç kullanırken sadece yolu kontrol etmesi yeterli değildir. Yan  yollardan çıkabilecek araçları, yola inebilecek yayaları, yolun iki tarafından fırlayabilecek insan ve hayvanları önceden görmesi ve ona göre tedbir alması gerekir. Bir yayanın ölme olasılığı, aracın etki hızı saatte 30 kilometreden 50 kilometreye çıktığında yaklaşık 8 kat artmakta.

Ve bizde bunu bilmeyen yada bilipte umursamayan 672 kural tanımayan maganda  ve trafik teröristi Aralık ayı içinde yapılan kontrollerde tesbit edilerek cezalandırılmış.

Son olarak 16 Şubat günü yapılan kontrollere bir bakayım dedim.Ne yazık ki durumda bir değişiklik olmadığını gördüm. Sürücülerden 12’si cep telefonu kullanmaktan, 2’si emniyet kemeri takmamaktan, 11’i seyrüsefer ruhsatsız araç kullanmaktan ve 109’u diğer trafik suçlarından rapor edilirken, 2 sürücü tutuklanmış, 30 araç da trafikten men edilmiş

Ülke genelinde son 8 ayda 37 kişi trafik kazalarında hayatını kaybederken, geçen yılın tamamında bu rakam 22 olarak kayıtlara geçmişti.son 10 yılda bu rakam 357 can verdi.   Yaralanan, sakat kalan binlerce insanın yakınlarının çektiği ızdırabı söylemiyorum bile ve tüm bunların sebebi işte bu sorumsuzlar.

Bu  Trafik teröristleri.

Araba sürmek belli bir zeka düzeyi gerektirir. Eğer kişi bu zeka seviyesine sahip değilse, hem kendisi, hem arabada taşıdığı  insan ve hem de karşı yönden gelenler için bir tehlike arz eder.

Bu kişiler yolun ortalama bir hızı olduğunu unutup, şeritler arasında gidip gelerek daha hızlı gideceğini sanır. Emniyet kemerini, göbeği rahatsız etmek için yapılmış bir gereksiz kapan olarak görür; kemere takmıştır, ama kemeri takmaz.Frene bastığında arabasının hemen duracağını sanır.

Her tarafta park yeri varken bile arabasını  kaldırıma çıkarır. Kırmızı ışıkta durmayı gururuna yediremez.

Durduğunda da  yere lastikleri ile imza atarak kalkmayı sever.

Önünüz yanınız doluyken arkanızdan selektör yaparak sizden yol isteyen  de odur.  Her kavşakta herkesi tehlikeye atarak ilk önce o geçmeye çalışır  kişi, trafik kurallarına uymayı acizlik olarak görür.

 Kırmızı ışıkta geçen son arabadır. Güvenli sollama için kendi arabasının, öndeki arabaların ve karşıdan gelen arabanın hızları ile mesafelerin göz önüne alınması gerektiğini bilemez

 Yasal düzenleme yapıp, belli bir alkol oranının üzerinde tespitlere sabit ceza uygulamayıp, direkt dava tebliğ ederek, mahkeme huzuruna çıkartın.Belli bir süratin üzerindekileri ve araç kullanırken cep telefonu kullananlarıda.

Yoksa inanın yollardaki bu teröristlerden başka türlü kurtulmak mümkün olmayacak belli.