Sümer Aygın’ın Girnesi!
2002’den bu yana Girne Belediye Başkanlığı’nı yürüten Sümer Aygın, Belediye Başkanlığı’nın 11’inci yılında. 1994-1998 seneleri arasında yaptığı Girne Belediye Başkanlığı yıllarını da 11 seneye eklersek, toplam 15 yıl içinde Sümer Aygın Girne’sinde olumlu değişimlerin yanı sıra pek çok olumsuzluk da yaşandı.
Geçtiğimiz sene yayınlanan Sayıştay Raporu’nda Sümer Aygın başkanlığındaki Girne Belediyesi’nin ihalelerinde bir dizi usulsüzlük tespit edilmiş ve Sümer Aygın’ın aile şirketi Aygınlar Yapı Ltd.’nin Girne Belediyesi’nin en çok alım yaptığı yapı market olduğu ortaya çıkmıştı. Anımsarsanız, 2012 yılı itibarıyla Girne Belediyesi, yapı marketlerdan yaptığı alımların % 88,3’ünü Aygınlar Yapı Ltd’den satın almış ve Sayıştaylık Denetim Raporu’nda Aygınlar Yapı Ltd’den yapılan alımların çokluğu açıkça ‘dengesizlik’ olarak nitelendirilmişti. (Bkz. http://www.sayistay.gov.ct.tr/Portals/126/Rapor122012.pdf)
Sümer Aygın’ın ekonomik refahında yaşanan artış iddiaları ayyuka çıkarken, Girne, Edremit’te çöp dökmenin ve moloz bırakmanın yasaklandığı bir alan Sümer Aygın’ın başkanlık yaptığı ilk dönemden bu yana sürekli büyüyen bir çöp alanı olmaya devam etti. Alanda zaman zaman yolun kapanmasına neden olacak çöp dağcıkları bile oluştu. Edremit’teki Girne Belediyesi’ne ait çöp döküm alanına yurttaşın çöplerini dökmesine izin verilmemesi sebebiyle, vatandaşın hurdaya çıkmış ev eşyalarını ve inşaat molozlarını alana yığmasıyla oluşan çöp dağlarının bulunduğu yol, halk arasında “çöp yol” olarak anılmaya başlandı.
Yıllar boyunca gerek Girne Belediyesi’ne gerekse de Turizm Bakanlığı Çevre Koruma Dairesi’ne yapılan yüzlerce şikayete karşın çöplüğü kendi olanakları ile küçültmek çevre sakinlerine ve mülk sahiplerine kaldı. Kendi arazilerini telleyenler özel araç tutarak arsalarındaki çöpleri temizlettiler. Girne Avcılık Atıcılık Kulübü de kendilerine verilen bölgeyi çöpten arındırdı. İyi niyetle inisiyatif alanlar çöp dağlarını sürekli küçültmeye çabalasa da, her an dağa dönüşebilir çöp tepeleri varlıklarını sürdürmeyi başardı.
Hurdacıların vazgeçilmez ekmek kapılarından biri olan Edremit çöp yolu, Girneli yürüyüşçülerin ve evlerinden üniversitelerine giden GAÜ öğrencilerinin güzergahı üzerinde bulunuyor. Yıllardır içinden geçmek zorunda kaldıkları çöp yoldan usanan Girneli İngilizler gibi GAÜ öğrencileri ve çevre sakinleri de soruna 15 yıldır çözüm bulunamamasından şikayetçi. Saint Hilarion Kalesi’nin karşısındaki çöp yol, kaleden fotoğraf çeken turistlerin mevcut KKTC algısını daha da negatifleştiriyor.
Çevre Koruma Dairesi nedendir bilinmez, inatla, bölgeye çöp dökmenin yasak olduğunu ve yasalar çerçevesinde alana çöp ve moloz dökenin para cezası ödeyeceğini belirten bir uyarı levhası koymuyor.
Yerel yönetimde diğer partilere göre oldukça başarılı bir grafik izleyen CTP, Girne deneyiminin perde arkasını hasıraltı etmek yerine sorgulayacak ilkeselliğe ve cesarete sahip olmalıdır.
Çevre Koruma Dairesi yetkilileri ise şikayetler karşısında aracını göstermelik olarak alana gönderip, çöp yolun ‘muhteşem’ kokusundan bir an önce kaçacağına, çöp yola kocaman uyarıcı bir tabela asmalı ve kontrollerini sıklaştırmalıdır.