1Aralık 2019 Çin Vuhan'da ortaya çıkan virüs salgını çeşitli hastalarda belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs olarak teşhis edildi.
Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi.
11 Ocak’ta Çin yeni tip Corona virüsünden ilk ölümü açıkladı.
20 Ocak’ta Virüsün insandan insana geçtiğine dair ilk açıklama Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı Zhong Nanshan’dan geldi.
27 Ocak’a gelindiğinde 18 şehirde 56 milyon kişi Çin’de karantina altındaydı. Corona salgını Avrupa ülkelerinde önce Fransa’ya ulaştı. Karantinaya alınan üç hastanın da Çin’e seyahat ettikleri açıklandı.
30 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü’nden beklenen açıklama geldi. Örgüt küresel acil durum ilan ettiğinde Çin’de 31 bölgeye yayılan Corona virüsü 7 bin 700’den fazla kişiye bulaşmış, 170 can almıştı.
31 Ocak’a kadar Hindistan, Filipinler, Rusya, İspanya, İsveç ve İngiltere de virüsün görüldüğü ülkeler arasına katıldı.
2 Şubat’ta Çin dışındaki ilk ölüm haberi Filipinler’den geldi. Dünya Sağlık Örgütü ise yeni tip Corona virüsüne karşı hala bilinen etkili bir tedavi bulunamadığını duyurdu.
5 Şubat’ta Güneydoğu Asya’da iki haftalık turunu tamamlayan yolcu gemisi Diamond Princess, Japonya’nın Yokohama limanında karantina altına alındı. 3 bin 600’den fazla yolcu ve en az 100 kişilik mürettebat taşıyan gemide Corona virüsü vakaları hızla tırmandı.
Türkiye Dünya Sağlık Örgütü tarafından halen seyahatlere kısıtlama talebi gelmemesine rağmen Çin ile uçuşların geceden itibaren durdurulacağı açıklandı.
7 Şubat’ta Corona virüsüyle ilgili ilk uyarıları yapan ve çalıştığı hastanede virüsü kapan Doktor Li Wenliang'ın öldüğü duyuruldu. Polis Aralık ayında Li’nin de aralarında olduğu 8 doktora, ortaya çıkan virüs hakkında sosyal medya üzerinden arkadaşlarını bilgilendirdikleri için uyarı cezası vermişti.
14 Şubat’ta Mısır’ın bir vaka açıklamasıyla Corona virüsü Afrika kıtasına da giriş yapmış oldu. Avrupa’dan ilk ölüm haberi de Fransa’dan geldi.
19 Şubat’ta İran, sınırları içinde iki kişide Corona virüsü saptandığını ve bu kişilerin hayatlarını kaybettiğini açıkladı. 20 ve 21 Şubat’ta Güney Kore’den ilk ölüm haberi geldi, İsrail ilk vakasını açıkladı, İtalya’nın kuzeydoğusunda da vaka sayısı 6’ya çıktı.
22 Şubat’ta İtalya’dan iki ölüm haberi geldi. İran da Corona virüsünde altıncı ölümü bildirdi.
26 Şubat’ta küresel çapta can kaybı 2 bin 800’ü buldu; vaka sayısı 80 bini aştı. Virüs, Norveç, Romanya, Gürcistan, Pakistan, Makedonya ve Brezilya’ya yayıldı.
27 Şubat’ta Estonya, Danimarka, Kuzey İrlanda ve Hollanda da ilk vakalarını kaydetti. Dünya çapında virüsten enfekte olanların sayısı 82 bini, can kaybı 2 bin 800’ü aştı.ABD’den de Corona virüsü nedeniyle ilk ölüm haberi geldi.
1 Mart’ta Türkiye, Irak Kürdistan bölgesi ile sınırını Corona virüsü endişesiyle kapatma kararı aldı.
2 Mart’ta Corona virüsü başka Ortadoğu ülkelerinde de görüldü. Suudi Arabistan, Tunus ve Ürdün de ilk vakalarını açıkladı.
3 Mart’ta İtalya’da ölü sayısı 24 saatte 27 artarak 79’a çıktı. Virüs 73 ülkeye yayıldı.Amerika’da ise virüse bağlı can kayıplarının sayısı 3 gün içine 9’a yükseldi.
5 Mart’a gelindiğinde salgın 84 ülkeye sıçramıştı. Vaka sayısı dünyada 95 bini geçerken, can kaybı sayısı 3 bin 30’ü aştı.
8 Mart’ta İtalya'da Corona virüsü ile mücadele çerçevesinde ülkenin kuzeyinde 16 milyon kişinin yaşadığı bölge için karantina kararı çıktı. Suudi Arabistan’da Corona virüsünün hızla yayıldığı El Katif bölgesi karantinaya alındı. Ülke genelinde okullarda ve üniversitelerde eğitime ara verildi.
Almanya'nın Balingen şehrinden 30 kişilik bir turist kafilesiyle KKTC'ye gelen 65 yaşındaki kadın turist yüksek ateş şikayeti üzerine karantina merkezine alındı . Yapılan korona virüs testi pozitif çıktı .KKTC ‘de ilk vaka görüldü.
10 Mart’ta hem İran hem İtalya bir gündeki en yüksek can kaybını verdi. 24 saatte İran’da 54 kişi, İtalya’da 168 kişi hayatını kaybetti. Lübnan ve Fas ilk can kayıplarını açıkladı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Panama ve Moğolistan da ilk vakalarını açıkladı.
11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü salgınını pandemi kategorisine aldı. Aynı gün Türkiye’den ilk vaka açıklaması geldi.Fildişi Sahilleri, Honduras ve Bolivya da ilk vakalarını açıkladı. Katar’da vaka sayısı bir günde 24’ten 262’ye yükseldi.
12 Mart’ta küresel çapta can kaybı sayısı 4 bin 600’ü, vaka sayısı 126 bini geçti.
13 Mart Türkiye İran, İtalya, Güney Kore, Irak ve Çin’in ardından, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika Avusturya, İsveç ve Hollanda’ya da seyahat yasağı getirdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, koronavirüs ile mücadele kapsamında sınırlarını kapatma kararı alan bazı üye ülkeleri uyardı.
Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Von der Leyen, " Dünya Sağlık Örgütü genel anlamda seyahat yasağı konmasını etkili bulmuyor. İnsanların hayatını ve şirketleri olumsuz etkiliyor." dedi.
14 Mart’ta Türkiye Corona virüsüyle mücadele kapsamında 9 Avrupa ülkesindeki Türk vatandaşlarına ülkeye dönmeleri için 17 Mart gece yarısına kadar süre verildiği açıklandı.
Fransa, kriz yönetiminde 3’üncü ve en yüksek aşamaya geçti. Cumartesi gecesinden itibaren, ülkede tüm bar, restoran ve eğlence mekanları kapatıldı. Son 72 saatte ülkede vakalar ikiye katlandı ve 4 bin 500’e yükseldi, 91 kişi ise yaşamını yitirdi.
KKTC Bakanlar Kurulu, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle "1 Nisan 2020 tarihine kadar, kara, deniz ve hava sınır kapılarından KKTC'ye sadece KKTC vatandaşları ve ülkemizde yasal izinli bulunan kişiler girebilecektir" kararını aldı.
Salgın hastalıkta İzole etmek demek ;
Hastalığın yayılmasını önlemek için hasta insanları sağlıklı insanlardan ayırmak demektir.
Bu ülkeler ve gerekirse kentler içinde geçerlidir.
Yani salgın hastalıkta İlk önlem; İnsanların birbirinden,gerekirse şehirlerin ve ülkelerinde diğer ülkelerden izole edilmesidir.
Uçuşlara, giriş ve çıkışlara sınırlarını kapatması demektir.
Yok üzümün sapı incirin çekirdeği derseniz.
Ne hastalığın yayılmasını engelleyebilirsiniz nede ölümleri.
Sonrada şu kadar kit ,şu kadar solunum cihazı,karantina merkezi ,OHAL diye diye sağlık sisteminide kilitlersiniz, belki ağır aksakta olsa işleyebilecek olan ekonominizide.
Salgın adım adım geliyorum dedi.
Hani 2019 ‘un Aralık ayında Corona virüsle ilgili sosyal medya üzerinden ilk uyarıları yapan sonrada bu uyarıları yaptı diye ceza alan ve çalıştığı hastanede virüsü kaparak ölen Doktor Li Wenliang vardı ya …
Keşke o gün bu güzel doktoru dinleyip tüm sınırlarımızı kapatsaymışız.
Diyelim ki Li ‘yede inanmadınız …Yada işimiz çok ya ,haberinizde olmadı.
30 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü küresel acil durum ilan ettiğinde bunu yapsaydınız…
Yok seçimdir, maaşlardır derken onudamı önemsemediniz…
Keşke Corona salgınının 27 Ocakta Avrupa ülkelerinden Fransa’ya ulaştığında sınırlarınızı, uçuşlarınızı kapatsaydınız .
Hade Hepsini geçtim.
Hiç olmazsa 5 Martta salgının 84 ülkeye sıçradığını Vaka sayısının dünyada 95 bini geçerken , can kaybı sayısının 3 bin 30’ü aştığını tüm medya ,haber kanalları bangır bangır bağırırken bu işi yapsaydınız da 8 Martta o Alman kafile ülkeye giriş yapmasaydı diyeceğimde .
Bilim değilde siyaset yönetiyor ya Dünyayı .
Ne fayda….