19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gösterilerine katılacak öğrencilere dağıtılan kıyafetlerin bugün, ayın 17’sinde öğrencilere verilmesi bir yana, kıyafetlerin sentetik, dar ve şeffaf olması pek çok öğrenci ve velilerinde rahatsızlık yarattı. Sentetik giysilerin vücutta kaşıntı, alerji ve bazı deri hastalıklarına neden olduğu bilinmesine rağmen öğrencilere verilen atletler pamuklu değil, atletler % 95 viskon, % 5 lycra karışımından oluşuyor.
Kilo sorunu olan öğrencilerin fazlalıklarını gizleyemediği için sorun yaratan şort ve atletlerin sentetik kumaştan yapılmış olması kadar içi gösterir, şeffaf kumaştan üretilmiş olmaları da tepki çekti.
Öğrencilerin fikirleri alınmadan tasarlanan şort ve atletlerin fiyatı 40 TL. Kıyafetleri bugün alan bazı okul öğrencileri eve geldiklerinde ya kıyafet içi gösterdiği için ya da kıyafetin içine sığamadıkları için 19 Mayıs törenlerine stresle hazırlanıyor. Kimi veli kızına tayt, oğluna boxer giydirmeyi düşünüyor, kimi öğrenci ağlamaklı bir halde fazla kilolarını bu şort ve atletle nasıl gizleyeceğini kara kara düşünüyor. Kıyafetlerin içine alınacak tayt veya boxerlar ailelere ekstra bir masraf daha yüklüyor üstelik.
Kendisini çağdaş bir insan olarak tanımlayan bir veli “Kızımın içinde kendisini rahat hissetmediği bir kıyafeti kızıma nasıl giydireyim? Bunun muhafazakarlıkla en ufak bir alakası yok. Atletler % 100 pamuklu ve içi göstermeyecek kumaştan yapılmalıydı. Kızım 40 kilo ve bu atletle şort içinde rahat değil. 50-60 kilo olan öğrenciler bu kıyafetleri nasıl giyecek? Kızım gündelik hayatında şort ve atlet giyiyor ancak giydikleri pamuklu ve içinde kendisini rahat hissedebileceği şekilde, şeffaf değil” diyor.
19 Mayıs törenlerinde giyilen kıyafetler kadın bedeni üzerinde kurulan erkek egemen iktidarın simgelerinden birine dönüştürülmüş durumdadır. Kuzey Kıbrıs’ta benzeri bir tartışmanın açılmasına hiçbir katkım olsun istemem. Fakat konu, öğrencilerin sağlıklı olmayan kıyafetler giymeye zorlanması ve bedenlerine dar gelen şort ve atletler içinde kendilerini rahat hissetmemeleri ise yapılan bu kıyafet seçimleri öğrencilerin sağlığı açısından tartışılabilmelidir. Bu tür konuları tartışmaya açarsak erkek egemenliğinin yarattığı bağnazlığa hizmet ederiz anlayışı ile hareket etmek doğru bir yaklaşım olmaz.
BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Downer’ın müzakerelerde varılan uzlaşma ve görüş ayrılıklarına ilişkin hazırladığı, 30 Nisan 2013 tarihli, 77 sayfalık raporu okuyucularımızla paylaşıyoruz. 77 sayfalık İngilizce metni indirmek için bkz. http://tr.scribd.com/doc/142086962/downers-pdf