PARTİLERİN SEÇİM BİLDİRGELERİNİ BİR YERE NOT ALIN

KKTC’de siyasi partiler 7 Ocak 2018 Milletvekilliği Erken Genel Seçimleri için aday listelerini hazırlıyor; büyük bir kısmı aday adaylarını üyelerin filtrelerinden geçirdi. Milletin karşısına çıkmaya hazır hale getirirken; bir kısmı da yakın bir zamanda aday adaylarını belirleyici çalışmalar içindeler.

UBP/CTP /HP/ TDP / TKP-YG’nin adayları belli oldu. Sırada DP/YDP ve çıkarabilirlerse MDP’nin adaylarını göreceğiz. Yıllardır tabela partisinden ileri gitmeyen ve önümüzdeki seçimlerde seçime gitmek için bir neden gösteremeyen YKP’yi zaten saymıyoruz. YKP bu yarışın dışında. Zaten hiç olmadı ki.. Her neyse şimdi önümüzde adaylar üç aşağı beş yukarı şekillendi.

Kim hangi partinin adaylığına talip biliyoruz. Elbette milletin karşısına çıkmaya aday ve Meclis’te milletin vekili olmaya talip kişiler kadar bana göre partilerin seçim bildirgeleri de önemli.

Adına ister ‘seçim beyannamesi’ ister ‘manifesto’ deyin bu seçim bildirgeleri bir bakıma o partinin künyesi demektir. Seçmene ne vaad ediyor, karşılığında ne verebiliyor? İktidara geldiklerinde hangi icraatları yapmışlar? Görevden giderken söz verdikleri hangi politikaları hayata geçirmişler? Bence her vatandaşın bu konuları takip etmesi gerekiyor.

O nedenle hani şu seçim kampanyalarında bir sürü seçim bildirge kitapçıklarıyla birlikte adayları tanımamız için bir kamyon dolusu şu renkli kuşe kağıtları kapılarımızın altına atılır ya; işte onları atmayın ve saklayın derim. Çünkü zamanı gelince lazım olacak. Bizim habercilerin işi de partilerin seçim bildirgelerin içeriğindeki yazılanlarla, yapılanları veya yapılmayanları kamuoyuna sunmaktır ve siyasilerin söz verdikleri halde yapmadıklarını da milletin bir yerde ‘gözüne sokmak ve uyandırma servisi görevinde bulunmaktır. Zaten bir habercinin biricik görevi başka ne olabilir ki?

Evet şimdi gelelim KKTC’nin seçimlerle dolu hükümetlerinin seçim vaatlerine:

Tabii burada hepsini ayrı ayrı yazsak, sütunlar yetmez ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; seçim vaatleriyle , hükümet programlarının hepsi bir öncekinin kötü birer kopyası olageldi bugüne kadar. Eğer aksi olsaydı her iktidara gelen hükümet üyeleri bir öncekiler için “Enkaz devraldık.” Demezlerdi herhalde. Ne enkazmış mübarek! 34 yıldır bir türlü kaldırılamayan enkaz.

Seçim bildirgelerine bakıyoruz. Bildirgeden ziyade Kıbrıs sorununda o partinin ortaya koymuş olduğu politik duruşu görmekteyiz. Mesela UBP’nin 2009 seçim bildirgesi’ne baktığımızda bize bugünden daha farklı bir şey söylemediğini görmekteyiz. UBP’nin Kıbrıs’ta anlaşma olacaksa iki halk ve iki devlet temsilcileri arasında yapılacak görüşmeler yoluyla sağlanabileceğini ve süreci desteklekleyeceğini beyan ediyor. Başka ne diyor? "UBP, 'ben yaparım olur' zihniyetine karşıdır ve Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin Kıbrıs konusunda ortak bir platformda buluşmasını sağlamak için uğraş verecektir.”

CTP’nin 2013 Genel Seçim Bildirgesi’ne göz atalım biraz da: CTP kıt kaynakların etkin ve verimli kullanılmasının 28 Temmuz'dan sonra vazgeçilmezleri olacağını bildiriyor ancak, Türkiye’den gelecek su konusunda 2016’daki hükümet ortağı UBP ile anlaşmazlık yaşayan bir parti olarak tarihteki yerlerini aldılar. CTP, yeni vatandaşlıkların verilmesini keyfilikten çıkarmayı öncelikli olarak ele alacaklarını vaat ediyor; ancak yeni vatandaş olanların ilk Genel Milletvekilliği Seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanamaması için gerekli düzenlemeleri öngörüyor. Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlık verilmesi yerine Cumhuriyet Meclisi’nin şeffaf bir biçimde bu görevi yürütmesini öngörüyor. İlginçtir o bildirgenin üst satırlarında CTP’nin ırkçılığa karşı çıktığı, demokratikliğe, tüm özgürlüklere, toplumsal dayanışmaya saygıya önem verdiğinin altını çiziliyor. Yani siz hem vatandaşlık hakkı olanları vatandaş yapacaksınız fakat ilk seçimlerde oy kullanmalarının önünde engel olacaksınız.

Partilerin seçim bildirgeleri gerçekten önemli. Zira hükümette kaldıkları yıllar içinde ki bu ülkede maalesef doğal süreyi dolduramadan, hükümetler değişiyor o da ayrı bir tartışma konusu ama en azından bu seçim bildirgeleri olsun, hükümet programları olsun bunların icraatlarını iyi takip etmek gerekiyor.

Hafızalarımızı tazelemek adına arada bir bakılmasında yarar var diye düşünüyorum.