PANDEMİ SINIFI HAZIR MI SAYIN BAKANIM ?

Eğitim.

Olmazsa olmazımız.

Ne güzel demiş Çinli ozan Kuan Tzu

Bir yıl sonrasıysa düşündüğün, tohum ek.

Ağaç dik, on yıl sonrasıysa tasarladığın,

Ama düşünüyorsan yüz yıl ötesini, halkı eğit o zaman...

Çocuklarımızın olduğu kadar ülkenin geleceği açısından da önemli bir süreçten geçiyoruz.Ve yaşadığımız sürece felaketleride ,engelleride aşmanın tek şartı Eğitim ve eğitme devam etmek.

Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri olan WoIfgang Van Goethe de bundan yaklaşık 300 yıl önce öyle demiş zaten ;

Eğitim, insanın güç sandığı ya da gerçekten koIay aIt ediIebiIen engeIIeri, nasıI aşacağını öğretme sanatından başka bir şey değiIdir.

Covit 19 engeli normal yaşamımızı engelledi.Lakin bu ve buna benzer engeller hayatımızın her safhasında karşımıza çıkacağı malum.Oturup beklemekle sorunlara çözüm bulunamayacağıda belli.

Zaten yeterince evlerimizde kapandık.Artık bundan sonra önlemlerimizide alarak yeni normal yaşama alışma zamanı.

Çocuklarımız bu yıl uzun bir tatil yaptılar.Ama artık onlarda eğitimlerine kaldıkları yerden devam etmek zorunda.

KKTC ‘de okulların açılması ile ilgili herhangi bir düzenleme şu ana kadar medyaya yansımış değil açıkçası öğrenci dostu denilen proje dışında ben birşey görmedim.

Covit 19 salgınından hala günlük 10-15 ölümün yaşandığı en yakınımız ve benzer müfredata sahip Türkiyede ise okulların açılmasına yönelik hummalı bir çalışma son hız ile sürüyor.

Özel okullar 15 Ağustos’tan itibaren telafi eğitimlerine başlayabilecek. Devlet okulları ise 31 Ağustos’ta açılacak.

Yeni düzende okuldaki işleyişi ile ilgili düzenlemler sürüyor.

ATEŞ, MASKE, HİJYEN en önemli kriterler

Öğrenci okula geldiğinde termal kameralar ve ateş ölçerle ateşi ölçülecek. Okulun tüm bölgelerinde maske takması zorunlu olacak. Ancak sıralarına oturduklarında maskelerini çıkarabilecekler. Her sınıfın kapısına el dezenfektanları yerleştirilmiş. Veliler okul içine ve bahçeye alınmayacak. Servislerde de ateş ölçülecek.

Sınıflar yeniden dizayn edildi. Yer açılması için dolap gibi eşyalar kaldırıldı, öğretmen masaları küçültüldü. Sınıfta 20 öğrenci olacak şekilde tekli sıralar, önlerine pleksiglas cam monte edilerek sosyal mesafe kuralına göre dizildi.

Yemekhanede dört kişilik masalara iki kişi oturacak şekilde düzenleme yapıldı. Yoğunluk oluşmaması için öğrenciler belirli gruplar halinde yemekhaneye gelecek. Açık büfe servis olmayacak. Her öğrencinin yemeği kapalı şekilde masasında bulunacak.

Aynı anda teneffüse çıkılmayacak. Belirli sınıflar, belirli sürelerde teneffüse çıkacak. Örneğin 1/A sınıfı teneffüse çıktığında öğretmenlerin gözetiminde mesafe korunarak bahçede olacak. Bu öğrenciler içeri girdiğinde, bir başka sınıf şubesi teneffüse çıkarılacak.

Tuvaletlerdeki musluklar fotoselli musluklarla değiştirildi. Bir öğrencide herhangi bir şüpheli durum olması halinde, öğrenci yeni kurulan izolasyon odasına alınacak. Ailesine haber verilerek ve öğrenci ailesine teslim edilecek. Velilere de posterlerle ve toplantılarla bilgilendirmeler yapılacak. Çocuğun okula gelirken maske takması, mesafeye dikkat etmesi, koronavirüsün belirtilerinin neler olduğu, ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda veliler de bilgilendirilecek.

William Arthur Ward vasat bir eğitimci anlatır, iyi bir eğitimci açıklar, daha iyi olan eğitimci ise gösterir ve büyük bir eğitimci ilham verir demiş .

Bizde ilham almak istiyoruz.

Duyuyoruz ki 1 Eylül itibari ile bizde de okulların açılması düşünülüyor. Fakat hala ne Eğitim Bakanı nede diğer bakanlardan tatmin edici

herhangi bir açıklama yok.

Milli Eğitim Bakanlığımız okullarda nasıl önlemler aldı? Türkiyedekine benzer önlemler varmı?

Kızım bana soruyor;

Otobüslerle mi Okula gideceğiz ?

Otobüslerde kaç kişi olacak ?

Otobüse girereken sıcaklık ölçülecek mi?

Derslere maske ile mi gireceğiz?

Tenefüsler nasıl olacak ?

Onlar size soramıyor ben onlar yerine size sorayım dedim.

Pandemi sınıfımız hazırmı Sayın Bakanım?