Koskoca bir şehir.
İçerisinde 10 bin yataklı 45 otel,
60 apartman tipi otel bulunuyor.
3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 Yönetim ofisi var
4649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema,
25 müze
21 banka
2 spor tesisi
380 bitirilmemiş inşaat,
143 resmi daire,
9 kilise, mezarlık ve
8 okul bulunuyor.
İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane ve
6,5 km uzunluğundaki deniz kıyısına sapsarı bir kumsala sahip.
Bu şehrin yalnızca arazi değeri 100 milyar dolardan fazla.
İngiliz Kraliyet ailesinin bölgede yaptığı Golden Sands Hotel, dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olarak anılıyor.
Akdeniz Bölgesi'nin en gözde tatil noktalarından biri .Avrupa'nın milyoner iş adamlarına, dünyaca ünlü isimlere ev sahipliği yapmış. Marliyn Monroe'dan Sophia Loren'e kadar birçok ünlü isim uğrak noktası.
Yalnız bu şehirde zaman durmuş. 45 yıldır kapalı. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasak.
İsmi Maraş Yunanca ismi Varosha.
KKTC’ nin kontrolündeki bir bölge ama BM’ Maraşı kendi sakinleri dışında bölgeye herhangi bir yerleşimin kabul edilemez olduğunu vurguladığı 550 sayılı kararınca çürümeye terketmişiz. Hem yerleşime hem de iskâna kapattık.
Maraş'ın eski haline dönüşü için yaklaşık 10 milyar dolar civarında bir paraya ihtiyaç var.
BM’ nin İsrail içinde 500 tane benzer kararı var .İsrail uyuyormu?Hayır. Ama biz BM’ nin bu insan hakkı ihlali kararına uymuşuz. 45 yıldır sivil halka kapalı.Yalnizce Fareler ve yılanlar serbestçe dolaşabiliyor.
Annan Planı'da Rumların denetimine bırakılması planlanıyordu; Ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türklerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafından reddedilince buda olmadı.
Tam anlamı ile bir insan hakkı ihlali yani.
Neyseki sonunda uyandık.
Kapalı Maraş'taki envanter çalışmalarının ardından, bölgenin 'askeri' değil, 'sivil' statü haline çevrilmesi için çalışmalar yapılacak.
Bazı çevrelerce istenende o değil mi zaten askersiz Kıbrıs.Ortak yaşam .Maraş buna örnek olabilir.
Türkiyede Garantör devlet olarak buna destek veriyor.Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’’Burası şu anda KKTC toprağı birinden izin almamıza gerek yok’’ diyor.Türkiye Barolar birliğide bu mümkün diyor.
Barolar birliği başkanı Hukukçu Metin Fevzioğlu BM ‘nin bu kararı ışığında maraş eski sakinleri ,onların mirasçılarıyla canlandırılabilir.Bu KKTC ye istihdam ve ticaret alanları açabilir KKTC'nin ekonomisi canlanabilir diyor.
Katılıyorum.
Unutulmasın ki Denize girdiğimiz için boğulmayız, denizden çıkamadığımız için boğuluruz.
Bugüne kadar neden düşünülmedi bilemiyorum.Belkide Kenan Evrenin bir zamanlar dediği gibi sonradan Rumlara vermek içinmi almıştık onun içinmi bekledik bilemiyorum.Ama öylede olmuş olsa Annan planındada gördük ki Rumlar istemiyor.
AB’ nin ne şiş yansın ne kebap durumu malum. BM ise yarım asırdır yalnızca dostlar alışverişte görsün modunda .
O zaman iş başa düşüyor.Bize yani.Sağa sola sapmadan .Sarfedilen sözlerin arkasında durularak.Üzümün sapı armudun çöpü demeden bu proje hayata geçirilmeli.
Bu konuda Mal tazmin komisyonununda işletilebileceği bir gerçek. Uluslararası hukuka uygun tüm parametreler mevcut.
Bu insan hakları ihlalini ortadan kaldıracak yöntemde belirlendiğine göre daha fazla beklemenin bir nedenide yok.
Kendi kontrolümüzdeki Maraşı sivil hayata açmak için gereken envanter çalışması ve diğerleri süratle yapılmalıdır.
Burayı ‘Dünya vatandaşlarına açtık. İnsanoğlunun yaşayabileceği bir hale soktuk’ diyede karşı çıkacak eylem yapacak olan veya bir 45 yıl daha burasını hala daha farelere ve yılanlara terk etmek isteyenlerde varsa onlarada diyebileceğim tek şey ‘’Allah akıl izan versin.’’