LEFKE NEDEN İLÇE OLMALIYDI BİLİYORMUSUNUZ

KKTC Bakanlar Kurulunun, Lefke’nin 6. ilçe olmasını öngören yasa tasarısını 20 Kasımda onaylayarak Cumhuriyet Meclisi’ne göndermişti.Meclis komitesinde de görüşülerek meclise geldi ve bugün 27 Aralık 2016 günü mecliste onaylanarak Lefkenin ilçe olması resmiyet kazandı.

Bugüne kadar KKTC'ni yönetenler Lefkenin neden ilçe olması gerektiğini bilemediler.

Sonunda birileri farkına varıp 42 sonra,

Tarihsel, Anayasal bir hak Lefkeye iade edildi.

 Bu akılcı ve stratejik kararla Lefke tekrar KKTC sınırları içine dahil edildi.

Hükümetin İlk kararı sonrasında Köy Lefkeyi ilçe yaptınız diye üzülenler  oldu.Bütçede bu iş için ayrılmış para yok ki diyenlerde çıktı.

Ama çok şükür ki bugün mecliste tüm vekiller söz alanlar almayanlar dahil  oy birliği ile karara el kaldırdı.
Artık gönülsüz el kaldıranların günahları boyunlarına..

Son 42 yıldaki bu konudaki Lefke halkının uzun ve meşakatli mücadelesini şimdi burada yazmaya kalksam sayfalar yetmez bunun için burada  sadece Lefkenin neden İlçe olması gerekirdi ve 74 sonrası ilçe yapılan yerlerden farkına değineceğim.

Biraz önce yukarda belirttim Lefkenin ilçe olması Tarihsel ve  Anayasal bir haktı ve ayni zamanda akılcı ve stratejik bir karardı.

Neden TARİHSEL BİR HAKTI

Çünkü Lefke Venedikliler döneminde baronluk merkezi Osmanlı döneminde kaza merkezi İngiliz sömürge yönetimi döneminde 53 köyün nahiye merkeziydi.Bu kadar çok medeniyete merkez olan ve İlçe olması ile ilgili alt yapısı hazır olan Lefkenin KKTC de bucak olarak yer alması haksızlıktı.Bu kadar çok medeniyet Lefkeyi merkez olmaya layık görürken bunun bir sebebi olduğu muhakkaktı.Bu sebebi bizim görememiş olmamız yalnız bölgeye değil ülkeyede haksızlıktı.

Neden  ANAYASAL BİR HAKTI

Çünkü ülkemizde yer alan gelişme ve kalkınma yolundaki engelleri aşmak için kamu yönetimindeki ahsaklık veeksiklikleri ortadan kaldırmak ve idareye işlerlik kazandırmak için kamu yönetiminde ve KKTC’ nin yönetsel bölümlerinde yeni düzenlemeye ve yapılanmaya ihtiyaç vardır.

Anayasamızın 113. maddesinde devlet yönetiminin kuruluş ve görevlerinin merkezden yönetim ve yerinden yönetim ilkelerine göre yürütüleceği yasa ile düzenleneceği açık şekilde belirtilmektedir.

Yine Anayasamızın 116. maddesine göre KKTC ülkesinin merkezi yönetim koşulu bakımından coğrafya durumuna ekonomik durumuna ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre yasa ile bölümlere ayrılacağı kurakla bağlanmaktadır.
Ancak aradan geçen özellikle son 15  yılda değişen koşullar hizmet gereklerine uygun yeni bir yapılanmaya gidilmediği bir yana Lefkenin ilçeleşmesinin gecikmesi devlet hizmetlerinde bölgelerarası dengesiz uygulamalara yol açmıştır.
Karar hem stratejik hemde akılcı bir adımdır.

Neden STRATEJİKTİ

 Çünkü toprak; devletin temel unsuru, egemenlik ve bağımsızlığın simgesidir.

500 yıldan fazladır Türk olan bu topraklara daha fazla sahiplenme ile Türk varlığının kalıcılığını artıracaksınız.

Neden AKILCIYDI

Çünkü bölgenin Turizmden Tarıma atıl olan değerlerinden  ülkeye daha fazla katma değer yaratacaksınız...

 
Lefkenin  uzun yıllardır yaşanan kurumlarına yönelik endişelerinde sona ermesini anlamına gelen böylelikle gerek kapandı kapatılacak söylemleri ile ismi anılan Cengiz Topel Hastahenesine, zaman zaman yine uzaktır kapatılması gerekir sözlerine muattap olan Mahkemelerinin ve ayni zamanda ayni söyleme maruz kalan Ortaeğitim kurumları ve var olan dairelerine daha çok sahiplenmeyi ve kalıcılaşmasını  getireceğinden bunun yanında yeniden yıllar içinde kapatılan veya birşekilde Lefkeden  kaydırılan kamu kurumlarınında yeniden hayat bulacağını ve bölge insanın yerinde hizmet almasını sağlayacak yönetim şekline yeniden kavuşacağını getireceğinden ayni zamanda kaydadeğerdir.

Peki İlçe olduk demekle bu iş bitecekmi.

Tabii ki hayır ama Lefkenin ülkemizde son 42 yılda ilçe yapılan yerlerden bir farkı var. Bir kere bu yöndeki Alt yapısı hazır ve bunu  kullanmaya başladıktan sonra bu yolla yapısal birçok soruna çözüm getirirken bölge ve ülkeye daha fazla katma değeri çok kısa sürede sağlayabileceksiniz.

Mesela Polis Karakolu geçmişte müdürlüktü tekrar müdürlük olarak kullanılması için yalnızca tabelasını değiştireceksiniz.

Mesela Kaymakamlık binaları Kaymakam odasıda personelide  hazır yalnızca Kaymakam atayacaksınız
Postahanesi işler vaziyette.

Mahkeme binaları  hazır 2 gün açılıyor. 5 gün için yargıç atayacaksınız.

Limanına işlevsellik kazandırmak KKTC’ yi buradanda Dünyaya bağlamak isterseniz gümrük binalarıda hazır .Biraz tamiratla daha rasyonel kullanabileceksiniz.

Kamu Binaları var olan Sosyal sigorta ,Tarım, Maliye Çevre daireleri daha işevsel bir hale gelecek.
Bölge insanının yerinde hizmet alması sağlanacak . …bir trafik cezasını ödemek kimlik ve pasaport almak için Güzelyurta yada Lefkoşaya gitmeniz gerekmeyecek.

Ülke sebze meyvesinin %30 nun yetiştiği bölgede tarım dairesi kadroları genişletilerek daha işlevsel bir hal alacak…

Turizm anlamındada bölgenin genel olarak atıl halde olan pazarlanamayan ürünlerinin pazarlanmasının önü açılacak…

Karpatların cevizi ile mezopotamyanın hurmasının lefke portakalı ile birlikte ayni yerde yetiştiği çileğin patatesin üzümün merkezi olan bir yerin turizimden aldığı payın %2 olduğunu düşündüğümüzde yeterince pazarlayamadığımız ortadadır.

Hastahanesinin artık İlçe hastahanesi huviyeti kazanması ile  kapatıldı kapatılacak endişeleri ortadan kalkacak ayni durum mahkemeleri ve eğitim kurumlarındada yaşanacak .

Bölge insanının bölgesine daha çok sahip çıkıp sahiplenmesinin önü açılacak .Lefkoşadaki Girnedeki Güzelyurttaki Lefkelilerin belkide tekrar Lefkeye dönüp yerleşmesini sağlayacak. 5 ilçede olan nüfus yığılması ve getirdiği olumsuzluklar  biraz olsun Lefkenin 6.ilçe olması ile diğer beldelerde rahatlama   sağlanacak …

Mesela ;
Lefke bölgesinden hergün hatırısayılır Lefkoşaya memur götürmek  öğrenci taşımak için Lefkoşada ortaya çıkan trafik karmaşasından bile bu yolla bir rahatlama sağlanacak yollarda bu maksatla harcanan benzinden tassaruf ederken olabilecek trafik kazaları ve can kayıplarının bile azalmasını getirecektir.Milli servet daha rasyonel kullanılacaktır.
Bugün gelişen ve büyüyen LAÜ ile turizm zenginlikleri ile birleşen bu yapının ortaya çıkacak katma değerin ülkeye bugünkünden çok fazla olacağını göreceksiniz.

İşte Lefkenin 42 yıldır unutulan ve  farkında olunmayı bekleyen  hikayesi böyle ….

Bu sonuçta birçok kişi ve kurumun katkısı var tabii ….

Lefke ismini gündemde tutan, köşe yazıları ile Lefkeye dikkat çeken ,menekşe beyazı ağızlardan düşürmeden batıda bir Lefke olduğunu futbolu ile atletizmi ,voleybolu ile daima hatırlatan ,medyada ,basında Lefke diyerek gündem yaratan kısaca orada bir Lefke olduğunu ve bu Lefkenin tarihsel ve Anayasal bir ilçe olma hakkı olduğunu beyinlere kazıyan Lefkedeki ,Güzelyurt,Girne Lefkoşa, Gazi Mağusa ,Türkiye ,İngiltere, Avustralya, Kanada ve dünyadaki diğer ülkelerdeki tüm Lefkelilerin kişilerin grupların katkısı var. 

Gazanız mübarek oldu.Lefke ilçe oldu.Hayırlısı olsun