KIBRIS

KTÖS HASPOLAT İLKOKULUNDA GREVE GİTTİ…

Genel Sekreteri Şener Elcil bugün 10.30’da Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde grevle ilgili basın açıklaması yaptı. Eğitim Bakanlığı önündeki eyleme Haspolat İlkokulu öğretmenleri de katıldı.

Elcil, geçen yıldan kalan sorunların bu yıl da devam ettiğini belirterek Eğitim Bakanlığı ve yetkililerinin sorunları umursamadığını savundu.

Eğitim Bakanıyla 8 Haziran’da bir araya geldiklerini ve okullardaki sorunlar ve çözüm önerilerini içeren mektubu verdiklerini söyleyen Elcil, bunların çözülemeyecek konular olmadığını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’la iki kez bir araya geldiklerini ve bazı sorunların üzerinde durarak bunlara çözüm getirdiklerini kaydeden Elcil, Denktaş’a teşekkür etti.

Denktaş’ın “Eğitim bakanıyla sendikayı bir araya getirme sözü” verdiğini fakat yerine getirmediğini de savunan Elcil, Bakanlığın 13 Temmuz’da sendikayı toplantıya çağırdığını, normalde 15 Temmuz’da bitmesi gereken nakil görüşmelerinin dün akşam bittiğini kaydetti.

HASPOLAT İLKOKULUNDAKİ DURUM…

Bugünkü eylem sebebi olan Haspolat İlkokulu’nda müdür kaynaklı sorunlardan dolayı çalışma ortamının tamamen bozulduğunu, mobbing, taciz uygulandığını, öğretmenlerin müdür tarafından polise şikâyet edildiğini savunan Elcil, Eğitim Bakanlığı’nın buna seyirci kaldığını ileri sürerek,  müdürün yerinde oturmaya devam ettiğini ve yerinin değiştirilmesi girişimi dahi yapılmadığını kaydetti.

“Öğretmenler okula gitse bile çalışma huzuru yoktur” diyen Elcil, Vakıf Anaokulu’nda da benzer bir problemin var olduğunu, burada da iş yapmadan oturan bir öğretmenin sürekli olarak korunduğunu ve hakkında işlem yapılmadığını söyledi.

“SINIF YERİNE BARAKALAR YAPILIYOR”

Esas sıkıntının yasaların çalıştırılmaması olduğunu söyleyen Elcil, okullardaki altyapı sorunlarının sürdüğünü, Girne’de Lapta, Alsancak, 23 Nisan, Şht. Hasan Cafer, Girne Maarif, Karaoğlanoğlu İlkokullarının kapasite üzerinde öğrenci sayılarıyla faaliyet göstermeye çalıştığını ve okullarda “sınıf” ve “okul” diye “barakalar” yapılmakta olduğunu savundu.

“HÜKÜMET 18 MERCEDES ALIYOR AMA OKULLARA DEĞER VERMİYOR”

Hükümetin 18 Mercedes araç alırken okullara değer vermediğini savunan Elcil, emeklilik yaşı gelmiş müdürlerin emekli olacaklarını, okulların idare edilemez duruma geldiğini iddia etti.

“GÜNDEM DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Elcil, öğrencilerin mağdur olmasını istemediklerini fakat şu an için vurdumduymazlığın devam ettiğini ileri sürerek, Kıbrıs sorununun çözüm aşamasına yaklaşıldıkça hükümetin gündemi değiştirmeye yönelik hareketlerle, sendikalar ve STÖ’lerin enerjisini kaydırmak adına bu tür hareketler yaptığını savundu.

Başbakana bugün sorunları bir kez daha anlatacaklarını kaydeden Elcil, Eğitim Bakanının
uhdesindeki görevi yapamayacaksa koltuğu öğretmenlere devretmesini ve bu göreve talip olduklarını da bildirdi.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI

8 Haziran’da Eğitim bakanlığına sunulan ve bugün de Başbakan Özgürgün’e sunulacak yazıda şu sorunlara ve çözüm önerilerine de değinildi:

“Devlet okullarına öğrenci başına belirlenen oranlarda cari bütçe ayrılmalıdır… Bütçeden okullar için ayrılan miktar, öğrenci başına eşit olacak miktarda, doğrudan okullara verilmelidir.

İlkokullarda çalışan öğretmenlerin nakillerini düzenleyen ‘Öğretmen Nakil Tüzüğü’ teknik kurul yapılarak onaylanmalı ve Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konmalıdır.

Acil altyapı sorunları olan Alasya İlkokulu ve Girne merkez ilkokullarına yeni öğretim yılı öncesi çare üretilmelidir.

Özel Eğitim öğretmeni ihtiyacının acilen kapatılması gereken okullar belirlenip, bu yıl çıkılan altı münhal artırılarak özel eğitim öğretmeni ihtiyacı giderilmelidir.

Sendika tarafından hazırlanan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık yasası ele alınmalı ve açılacak kadrolara atama yapılmalıdır.

Acil ihtiyaçlar oranında öğretmen yardımcısı kadrolarına münhal açılıp, istihdam yapılmalıdır.

Özel Eğitim Yasa tasarısı tekrardan tüm paydaşlarca ele alınıp kalıcı yasal düzenleme yapılmalıdır.

Atatürk Öğretmen Akademisi’ne öğrenci alımı yapılmalıdır.

Denetleme Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu Yasası uygulanmalıdır.

Acil ihtiyaç saptanıp kadro artırımı yapılmalı.

Şht. Ertuğrul İlkokulu’ndan bir yıllığına başka okullara görevlendirilen öğretmenler geri görev yerlerine gitmelidir… Diğer okullardaki sorunlar Öğretmenler Yasası’nın hükümleri ele alınıp, yasa çalıştırılmalıdır.

Yasa gereği 1430 olan öğretmen kadrosu yasa değişikliği yapılarak artırılmalıdır.”