KKTC’ye 8.000 Rum!
Kıbrıslı Rum ve Güney Kıbrıs’ta 5 yıldan bu yana sürekli oturma iznine sahip herhangi bir ülke yurttaşı toplam 6 bin işsizin turizm sektöründe istihdam edilmesi öngörülüyor. İşsizlerin otellerde 1 seneliğine işe alınmaları karşılığında devlet alınan kişiye verilecek maaşın 8 ay boyunca % 40’ını karşılayacak. Eğer sadece 7 ay için otellerde istihdam söz konusu olursa, devlet 5 ay boyunca çalışanların maaşlarının % 30’unu ödeyecek.
AB fonları ile desteklenen projede otel sahiplerinin 1. ve 2. derecede yakınları için bu tür bir sübvansiyon sağlanmayacak. 1.000 işsize özel sektörde part time iş olanakları sunulurken, 1.000 yeni üniversite mezunu genç işsize de mezun oldukları alanlarda sabit 500 Euro maaşla özel ya da devlet sektöründe 6 ay iş güvencesi tanınacak.
Güney Kıbrıs’ın mart ayında Yunanistan’dan sonra işsizliğin en çok yükseldiği 2. ülke olarak belirlenmesi, AB’nin Güney Kıbrıs’ta işsizlik oranının düşürülmesi için 21.6 milyon Euro’luk fonu serbest bırakmasını hızlandırdı.
Rakamlara bakıldığında, KKTC’de yeni mezun bir işsizin 1.415 TL’ye, Güney Kıbrıs’ta ise 1.170 TL’ye özel sektörde istihdam edilebileceği ortaya çıkıyor. Rum gençler 500 Euro’ya yani 1.170 TL’ye işe girmek için sırada beklerken, KKTC özel sektörü 1.415 TL’ye istihdam edecek eleman bulma sıkıntısı yaşıyor. Güney Kıbrıs’ta asgari ücret 870 Euro (2.035 TL) ancak kriz nedeniyle 870 Euro’dan iş bulmak mümkün değil.
Güney Kıbrıs’ın iş ve ticaret merkezinin kalbi Makarios Caddesi’nin hayalet caddeye dönüştüğü Güney’de hayat şartları çok zorlaştığı için Rum gençler ve diğer işsizler yaşamlarını idame ettirmenin yollarını arıyor. Kuzey Kıbrıs’ın gençleri kendilerini nasıl bir gelecek beklediğinden habersiz, şimdilik ebeveynlerinin güvenli kanatları altında genelikle ailelerine bağımlı bir hayat sürmeyi tercih ediyor.
Halbuki gençlerimizi çalışmaya, daha verimli olmaya teşvik etmeliyiz. Zira çözüm olsa da olmasa da bir gün Güney Kıbrıs’taki genç işsizlerin yaşadığı dram Kıbrıslı Türk gençlerin de kaderi olacak. Çözüm olmasa düşen maaşlar nedeniyle, çözüm olsa doğacak istihdam sorunları nedeniyle benzeri problemler ortaya çıkacak.
Gençlere sorumluluk vererek, ailelerinden bağımsızlaşmaları özendirilerek hayatın zorlu koşullarına olabildiğince adapte olmalarını sağlamak gerekir. Aileleri ile yaşayan kaç çalışan genç yaşadığı evin elektrik, su faturalarını ödeme alışkanlığına sahip? Kaç çalışan gencimiz aile mülkü olmayan kiralık bir evde yaşamayı göze alarak, henüz evlenmeden tek başına yaşamayı tercih ediyor? İşsiz kaç gencimiz arkalarında ailelerin desteği olmasaydı ve kendilerine devlete istihdam sözü verilmeseydi, özel sektördeki işlere burun kıvırabilirdi?
KKTC’deki apartmanlarının % 28’inin aile apartmanı olduğunu biliyor muydunuz? Hane yapıları ve nüfusa ilişkin yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, Kuzey Kıbrıs’ta genellikle 4 katlı apartmanlarda aileler yaşıyor. Çocuk evlenince üst kata geçiyor. 3 çocuklu bir ailede yetişen genç, henüz evlenmeden oturduğu dairenin üzerindeki dairenin kendisine ayrıldığı güvencesi ile büyüyor. Bir de devlete istihdam edildi mi daha ne istesin o genç…
Kuzey Kıbrıs’ta şartların her geçen gün daha da vahim bir noktaya geleceği aşikar olsa da ne ebeveynelerin ne de gençlerin zorlaşan yaşam şartları umrunda… Böyle geldi, böyle gidilecek sanılıyor.
Özel sektörümüz varsa gelmeyi düşünen Kıbrıslı Rum genç, istihdam etsin… Hem toplumlar kaynaşır, hem daha fazla kar ederler, hem de bizimkilere ders olur… Kızmayın, yalan mı?!