Kısmi hibe devede kulak kaldı!




T.C. ve KKTC arasında imzalanan “2013-2015 Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş
Programı” çerçevesinde, özel sektörün rekabet gücünü ve verimliliği artıran yapısal dönüşüm
politikalarının uygulanması için hazırlanan “Rekabet Gücünün Artırılması İçin Mali Destek Programı” 2013 yılı projeleri değerlendirildi.


Turizm Bakanlığı’nın sitesinde yayınlanan listeye göre 24 şirket azami 250 bin TL kısmi hibe almaya hak kazandı. Kar amacı güden şirketler için ayrılan kaynağın kriterlere uygun, doğru projelere aktarılması olumlu bulundu. Ancak ayrılan kaynak biraz daha artırılabilseydi, yedek listeye alınan 16 şirket de kısmi hibe almaya hak kazanacaktı.

Özel sektörün rekabet gücünün artırılması için uygulanan programlara, Türkiye’nin KKTC bütçe açığına ayırdığı katkının yanında maalesef son derece az kaynak aktarılabiliyor.

Türkiye’nin KKTC’ye yaptığı yardımlarda aslan payının bütçe açığına katkı için kullanılması nedeniyle reel sektörün desteklenmesine ayrılan kaynak yükseltilemiyor. ‘Üretimde katma değer ve verimlilik artışının sağlanması’, ’ürünlerin uluslararası ticaret imkanlarına kavuşturulması’ ve ‘çevrenin koruma-kullanma dengesinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması’ gibi önceliklere göre değerlendirilen projelerde geçen sene 26 proje, bu sene ise 24 proje desteklenmeye uygun görüldü.

Türkiye yardımlarının verimli alanlarda değerlendirilebilmesi için bütçe açığı katkısını azaltmak ve reel sektöre ayrılan kısmi hibe programlarına ayrılan kaynağın yükseltilmesi şarttır. Hükümetin ‘Rekabet Gücünün Artırması İçin Mali Destek Programı’na ayrılan kaynağın yükseltilmesi için yeni bir politika oluşturması, bütçe açığına ayrılan katkının azaltılması için uygulayacağı politikalara bağlıdır.

2012 yılında ‘Bütçe Açığına Katkı' için T.C yardımlarından 409,2 milyon TL ayrılmışken ‘Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı’na ayrılan kaynak sadece 4 milyon TL’dir.

KKTC Devleti’nin iflah olmaz bütçe açıklarına ayrılan kaynak bu kadar büyükken ‘Rekabet Gücünün Artırılması için Mali Destek Programı’na ayrılan kaynak devede kulak kalmaktadır.

KKTC politikacılarının yönettiği devlet kaynakları silip süpürürken özel sektör kırıntıyla büyük projeler üretiyor anlayacağınız!