KIRMIZI HALININ ALTINDAKİ ÇÖPLER!


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın organizasyonu ile gerçekleştirilen etkilik için görkemli de bir açılış yapıldı. Lefkoşa Fuar Alanı’nda yapılan etkinlik Başbakan irsen Küçük, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, UBP milletvekilleri Tahsin Ertuğruloğlu ve Zorlu Töre’de katılımı ile açıldı.
Töreninde her zaman olduğu gibi birlikte kurdeleler kesildi, önemli açıklamalar yapıldı. Vaatler verildi etkinliğin önemi vurgulandı.
Oysa benim ilgimi çeken etkinliğin içeriği ve açılıştan sonra ortaya çıkan manzaraydı.
Zaten açılışta çöpler yere serilen kırmızı halı ile gizlenmek istenmiş fakat fuar alanının vahameti saklanamamıştı. Alandaki çöpler, bakımsızlık ve pislik görenleri dehşete düşürdü. Sanki fuar alanı değil de çöp alanıydı. Eskiden arkada biriken çöpler artık girişe de taşınmıştı.
Akşam altı ile gece on bir arasında hizmet veren etkinliğe yolunuz düştüyse ilk anda benim gibi yanlış bir yere geldiğinizi sanmış olmalısınız. Çünkü fuar alanında bir tek sokak lambası bile çalışmıyordu ve o zifiri karanlıkta alan, metruk bir yeri anırıyordu.
Etkinliğin yapıldığı binaya girdiğinizde ise karşılaştığınız boğucu hava korkunçtu, hiçbir havalandırma çalışmıyordu.
Etkinliğe sponsor olan şirketler en az 5 bin Türk Lirası stant parası öderken, buna karşılık bakanlıktan hiçbir hizmet alamamış olmaları şaşırtıcıydı.
Yer kirası ödememek adına etkinliğin bu alanda yapılması ilk anda mantıklı gibi görünse de fiziki eksiklikler göz ardı edilebilecek gibi değildi.
Elbette burada asıl sorulması gereken bakanlığın elde ettiği geliri temizliğe, havalandırmaya ve aydınlatmaya harcamadıysa neye harcadığıydı.
Üstelik geçen yıla göre bu yıl ilginin artması beklenirken bilakis azalmıştı. Sokağa çıkıp sorsanız işsizlik ülkenin en önemli sorunu iken bu fuar neden istenilen amaca hizmet edememişti? İşsizler neden işverenle buluşamamıştı.
Katılımcıların daha çok yaş almış hatta emekli kişilerin oluşu da diğer bir şaşırtıcı konuydu. Öte yandan eğitim seviyesi çok yüksek olmamakla birlikte, üniversite mezunu gençlerin etkinliğe ilgisi yok denecek kadar azdı.
****
Oysa İstanbul’da her yıl benzeri düzenlenen fuara ilgi artarak devam ediyor.
Kuşkusuz bunun en önemli sebebi 2012 yılında 8 bin kişinin başvuru yaptığı fuarda 4 bin kişinin iş bulmuş olması. Bu yıl ise 10 bin kişinin fuara katılımı bekleniyor.
Elbette İstanbul’daki kadar yoğun katılım ve iş bulma konusunda bu kadar iyi sonuçlar beklemiyorum. Yine de işsizliğin en önemli sosyal sorun olduğu bir ülkede daha iyi organizasyonlarla iş arayan ile işvereni bir araya getirecek planlı etkinlikler beklemek de mi çok fazla?