İnsanca işlemek ve yaşamak herkesin hakkı
İnsan yaşamında, eğitimin tamamlanmasından sonra iş hayatı başlar. Bazen lise bazen de üniversite eğitiminden sonra çalışma söz konusudur. Hayat çalışmadan olmuyor. Belki çok miktarda miras bulanlar işlemeyebilir. Ailenin büyükleri, yani anne ve baba, evlatlarını yetiştirmek için büyük uğraşlar verirler. En büyük arzuları evlatlarının iyi bir iş sahibi olmalarıdır. Bunun olması evlatlarının yaşamlarını daha rahat sürdürmelerine imkan verecektir. Birey iş sahibi olacak ki kendi aile bireylerini de yetiştirebilsin.
1 mayıs günü çalışanların bayram ve tatil günü olarak dünyada ve ülkemizde idrak edildi, kutlandı. 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlandı. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de 1 mayıs resmi tatildir. Ve İşçi ve Bahar Bayramı olarak kutlanmaktadır.
1 mayısla ilgili olarak internetten elde ettiğim bilgilere göre, ilk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler. 1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi.Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.
Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.
Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.
Kıbrıs’ta bu yıl Türk ve Rum sendikaları 1 mayısı birlikte kutladılar. Lefkoşa’da ara bölgedeki Taksim sahasında düzenlenen etkinlikle kutlandı. Gün içinde bir çok aile piknik alanlarına koştu.
Ülkemizde resmi tatil olduğundan devlet daireleri kapalı ve çalışanlar da bu gün tatil yapmaktadırlar. Eğer çalışmak zorunda olanlar varsa da ek mesai alır. Ancak, devlet dairelerinde çalışanlara bu olanaklar sağlanırken özel sektörde çalışanlar bundan yeterince faydalanamamaktadırlar. Kurumsallaşmış özel sektördeki iş yerleri çalışanlara tatil imkanı verirken diğerleri bu gün yokmuş gibi işlemeye devam etmektedirler. Yasalar olmasına rağmen denetleyip de uygulanırlığını sağlamada gereken yapılmıyor. Zaman zaman, günlük 8 saatten fazla çalışıldığı yönünde haberler okumaktayız. Bunları devlet makamlarının takip ederek yasa dışılıklara karşı gerekli işlemi yapmalıdırlar. Gençlerin daha çok devlet dairelerine girmeyi tercih etmesinin nedeni, aynı imkan ve olanakları özel sektörde bulamamasındandır.
Bu gün vesilesi ile işçinin ve emekçinin çalışma koşullarındaki eksiklikler için şuralar, toplantılar yapılmalı ve uygulamadaki sıkıntılara çare üretilmelidir.
İnsanca işlemek ve yaşamak herkesin hakkıdır. Tüm çalışanlara iyi bayramlar.