Sağlık Bakanlığı, 6 bebeğin dün itibarıyla ağızdan beslenmeye başladığını duyurdu Sağlık Bakanlığı, 6 bebeğin dün itibarıyla ağızdan beslenmeye başladığını duyurdu

Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers yaptığı yazılı açıklamada, hükümeti, birçok kamu dairesinde uzman personel eksikliği varken yetmiş geçici işçi almak için düğmeye bastığı gerekçesiyle eleştirdi.

Pandemi ve deprem gibi travmaların toplumun ruh sağlığını etkilediğini belirterek, hükümetin ruh sağlığı konusunda da eylem planı olmadığını ifade eden Rogers, birçok kamu dairesinin uzman personel eksikliği nedeniyle hizmet veremez hale geldiğini kaydetti. Rogers, dairelerde uzman personel eksikliği varken hükümetin “yandaş istihdamına” gittiği ve yetmiş geçici işçi almak için düğmeye bastığı gerekçesiyle eleştirilerde bulundu.

-“Sosyal Hizmetler Dairesi üvey evlat muamelesi görüyor”

Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin defakto nüfusun hepsine psikiyatrik desteğin yanı sıra, adli konularda rapor verdiğini anlatan Rogers, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 “Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, gerek hekim, gerek psikolog eksikliklerine ek olarak bilgi işlem personelinden hemşireye ciddi eksikliklerle boğuşmaktadır. Haliyle bütün bu yığılmalar içerisinde herhangi bir koruyucu ruh sağlığı hizmeti de verilememektedir. Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı rafa kaldırıldı, güncelliğini yitirmiş yasalarla ruh sağlığı hizmeti verilmeye çalışılıyor. Madde bağımlılarının rehabilitasyonu için planlanan Amatem binası 20 yıldır konuşuluyor, yapılmadı. Temelleri atıldı ve çürümeye bırakıldı. Madde bağımlıları ile diğer psikiyatrik hastalar şu anda Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde aynı alanda tedavi görüyor. Ruh sağlığı ve madde bağımlılığı ile ilgili hizmet vermesi gereken tek kurum Sağlık Bakanlığı değildir. Sağlık Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi, Eğitim Bakanlığı, uyuşturucu ile mücadele komisyonu hep birlikte bütünlüklü olarak çalışmalıdır. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi’ne üvey evlat muamelesi yapıyor. Bakan, Türkiye Cumhuriyeti ile protokol imzalayarak personelin bile oradan gönderilmesini bekliyor. Sosyal Hizmetler Dairesi şiddet mağdurlarından, cinsel taciz mağdurlarına, yaşlı bakım evlerinden velayet ve boşanma davalarına kadar çok geniş bir yelpazede hizmet vermesi gereken çok önemli bir kurumdur. Sosyal Hizmetler Dairesi’ne kasım ayından beri müdürün resmen atanmamış olması, hükümetin sosyal hizmetlere verdiği önemin göstergesidir. Ciddi personel eksiklikleri olan dairenin Mehmetçik ve Yenierenköy birimleri personel eksikliğinden hizmet veremez hale geldi. Böyle önemli bir dairenin bu kadar ihmal edilmesi kabul edilemez.”

-“Çocuk İzleme Merkezi Yasası hayata geçirilmeyi bekliyor”

Rogers açıklamasında, Çocuk İzleme Merkezi Yasası’na da değinerek, bu yasa geçmediği için ülkede çocuk haklarının ihlal edildiğini vurguladı. “Cinsel tacize uğrayan çocuklar, tacizcisi ile aynı mahkeme odasında aylarca sorgulanıyor, travma üzerine travma yaşıyor” diyen Rogers, şöyle devam etti:

“Komite başkanı olduğum dönemde Çocuk İzleme Merkezi Yasa Tasarısı gündeme alınmış, yıllardır süren Sağlık Bakanlığı mı yürütecek Çalışma Bakanlığı mı yürütecek tartışması ile sonunda sosyal hizmetlerin yürütmesine karar verilmişti. Sosyal Hizmetler Dairesi’nde  bir uzman ekip kurularak yasa üzerinde çalışıldı, ancak Meclise gönderilmedi.  Bu tasarı şubat ayında bir vekil tarafından tekrardan Meclise sunuldu, ama gündeme alınmadı.  Hükümetin öncelikleri halkın öncelikleri değil. Meclis, hükümetin öncelik yaptığı  ve bu topluma faydası olmayan gündemleri ve yasaları tartışmak zorunda bırakılıyor.”

Editör: Haber Merkezi