Her şeyin başı sağlık
Sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. İnsanın yapacağı her iş, önce vücut sağlığına bağlıdır. Sağlık olmazsa hiçbir iş yapılamaz. Hepimiz hayatımızın belirli evrelerinde her şeyin başı sağlık ifadesini kullanmaktayız. Bu sağlığın önemine dikkat çekmek veya sağlık olduktan sonra her şeyin üstesinden gelinebileceğini vurgulamak için söylenir. ‘Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ sözü Kanuni Sultan Süleyman’a ait. Cihan Sultanı olarak tanınan Osmanlı padişahlarından, bu günlerde televizyonda dizisi de olan Sultan Süleyman, bu sözü ile sağlığın her şeyden önemli olduğunu vurgulamaktadır.Yani insan sağlıklı olmadıktan sonra cihan padişahı olmuş neye yarar demek istemiştir.
4 Şubat Dünya Kanser Günü. Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü her yıl milyonlarca ölüme neden olan kansere karşı toplumsal bilinci artırmak amacı ile kampanyalar düzenlemektedir.
Ülkemizde de kanser dernekleri hastalığa karşı bilinçlendirme etkinlikleri düzenlediler. Kanser hastalığı ülkemizde nüfusumuza göre ilk sıralarda. Bilinçlendirme etkinliklerini her zaman yapmakta yarar var.
Kanser, hücrelerde DNA’nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıdır. Sağlıklı vücut hücreleri bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Sağlıklı bir hücre ne zaman ve nerede bölünebileceğini bilme yeteneğine sahiptir. Buna karşın kanser hücreleri, bu bilinci kaybederek kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri toplanarak urları (tümörleri) oluştururlar.Tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluşturdukları tümörden ayrılırsa kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir. Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır.
Bağışıklık sisteminin etkinliğini bozan durumlar kanseri hazırlayıcı etmenler olarak bilinir. Bağışıklı sistemi tarafından yok edilmemiş olan bu hücreler kontrolsüz biçimde üreyerek bulundukları dokuyu işgal ederler. Sadece o dokuyla sınırlı kalmayıp komşu dokulara da yayılırlar. Kan v e lenf dolaşımı yoluyla vücudun diğer bölgelerine de taşınabilirler.
X-ışınları, radyoaktif maddelerden yayılan partikül radyasyonları ve ultraviyole ışınları gibi iyonize edici radyasyonlar kansere zemin hazırlamaktadır. Bunun yanında kanserojen içerikli kimyasallar, sigara dumanındaki çok sayıdaki kimyasallar kanseri yaratanlardır.
Ülkemizde gıda üretiminde denetimsiz kullanılan kimyasallardan ötürü hastalığın arttığı düşünülmektedir. Yönetimin bunları kontrol altına almasını beklerken, tüketiciler olarak da dikkat etmemiz gerekenler vardır. Zamanından önce üretilerek piyasaya sürülen gıdalara dikkat etmeliyiz. İmkanı olanlar kendi sebzesini üretebilir. Doğada yetişmiş bitkilerden daha fazla yararlanabiliriz.
Sağlığın önemini vurgulayan bir anlatıyı çoğumuz duymuştur. Sağlığı 1 sayısı ile simgelersek, yanına da diğer değerlerimizi, kazanımlarımızı, sıfırlarla (0) ilave edersek bazı değerler ortaya çıkar. Örneğin 1000.000.000 değeri oluşmuş olsun. Bu değerin önündeki sağlık simgesi 1 sayısını kaldırmamız, yani yitirmemiz halinde geriye ne kalmaktadır? Sıfır kalmaktadır. Netice, sağlık yoksa diğer kazanımların da bir değerinin olamayacağıdır.
Her şeyin başının sağlık olduğu ortada. Sağlığınıza dikkat edin ve sağlıklı kalın.