Fırıncılar mı ekmekçiler mi?
Un fiyatlarındaki artıştan dolayı ekmek fiyatlarının da artması gerektiğini savunarak devletten destek beklediklerini açıklayan fırıncılar, un üreticileri ile ters düştü. Ömer Çıralı’nın yaptığı açıklamalar ise uncular tarafından tepki ile karşılandı. Aslında her iki taraf da kendine göre haklı. Ama burada esas olan yerli üretimin desteklenmesi, büyümesi, güçlenmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi adına un ithalinin yapılmamasıdır. Yani ülkeye ithal edilmesi düşünülen una karşıyım. Mademki ülkemde üretilen un tüm fırıncılara yeterli kapasitede ve kaliteli bir üretim yapabiliyor, o zaman ortak noktada bileşilmelidir.
Çıralı tek bir firma üzerinden açıklama yaparak %30 zam yapıldığını iddia ederek Yavuzlar Un Fabrikası’nı zorda bıraktı. Ülkede un üretimi yapan tek firma o olmadığı gibi her firmanın da kendine göre un fiyatı vardır. Yani X firmadan aldığınız un ile Y firmasından aldığınız un fiyat farklılığı gösterdiği gibi kalite farklılığı da gösterir. Tek bir firmanın unu ile kalite düşüktür diyemezsiniz.
Tarım Bakanlığı 3 yerli un üreticimizden ve 2 ithal un üreticisinin unundan numune alarak kalite kontrolünü yaptı. Bunun sonucunda bir yerli unumuz diğer unlara fark atarak açık ara önde yüksek kalitede çıktı. Diğer unlar ise yani 2 yerli 2 ithal un eşit kalitede çıktı. Tüm bu bilgiler Tarım Bakanlığı’nda rapor edilerek, dosyalanmıştır. 2 yerli üreticimizin unu katkı kullanılmadığı için saf buğday unundan kaliteyi yakalamış, diğer ithal unlarda ise ekmeklik kalite desteği ile un kalitesi yükseltilmiştir. Bunun da anlamı şudur. Ülkemizde üretilen unlar kalitesi yüksek olmakla birlikte katkı kullanılmadan üretilmektedir.
Dünya piyasasında ekmeklik buğday fiyatında %13.1 oranında bir düşüş yaşandığını savunarak uncuların una zam yapmasını tepki ile karşılayan Çıralı’ya sormak isterim; Acaba dünyadaki standartlar ülkemizdeki alt yapı ve tüketim oranı ile kıyaslanabilinir mi? Yani nüfusa göre üretimin olduğu kadar tüketimin de önemi vardır. İş gücü maliyeti ve girdilerin yüksek olması alt yapının dünya standartları ile bir olmadığının da kanıtı ortada iken nasıl olur da un fiyatlarında düşüş beklenebilir?
Temel tüketim maddesi ekmek, uncuların yaptığı %30 artışla değil ana girdilerin artması ile yapılan bir zamdır. Yani ithal edilmesi düşünülen un ülkeye gelirse ekmek fiyatları ne olacaktır? Elektrik, mazot, maya gibi un üretiminde kullanılan ana girdilerin fiyatlarını doğal olarak etkileyecektir.
Sayın Çıralı, Sanayinin gelişmesi adına yerli üretimi destekleyin sloganını yıllardır zikrederken bu açıklama ile tepkileri üzerine toplamıştır. Uncuların fırınlarda ekmek üretimine girmesi sanırım Çıralı’yı çileden çıkaran bir durumdur. Ama yasa açıktır. Un üretenler ekmek üretemez diye ya da ekmek üretenler un üretemez diye bir madde yoktur. Kıbrıs’a 35 yıldır un ithal edilmediği halde kalkınamadık. Bu yüzden ithal un ekmekçilerin kalkınması adına kar sağlarken, uncular için de batmak anlamındadır. Zaten daha kaliteli un getirilmesi de söz konusu değildir.
Hal böyle iken Sayın Çıralı ithal un için neden halen ısrarcıdır soruyorum…