Eğitimde Uzmanlık


Herhangi bir konuda eğitim verebilmek için gerekler vardır…
Eğitim Fakültesinden mezun değilseniz eğer ortaöğretim kurumlarında eğitimci olarak çalışamazsınız. Çalışmak şayet bir eğitimci olmak isterseniz de bunun gereklerini yerine getirmeniz gerekir. Bu gereklerin en önemlisi Ortaöğretim Alan Öğretmenliği üzerine tezsiz yüksek lisans yapmanız yani yaygın bilindiği şekille pedagoji eğitimi almanız gerekmektedir…
Uzmanlaşma her dalda olduğu gibi eğitimde de vardır. Eğitimciler de belli konularda uzmanlaşarak eğitimci yönlerini daha ileri seviyelere çıkarabilmektedirler…
Belli bir konuda meraklı olup konu hakkında bir şeyler öğrenmiş olmak konu hakkında eğitim verebileceğiniz anlamına gelmez. Ülkemizde ne yazık ki bu tarz çok insan bulunmaktadır...
Bu söylediklerime bir virgül koyarak ekleyeyim. Belli bir müzik aletinin virtüözü olan ya da fotoğraf gibi profesyonellik gerektiren sanat dallarında verilen eğitimler tamamıyla söylediklerim dışındadır.
Eğitimci olmanın gereklerini yerine getirmeden eğitimciymiş gibi davranmak sizi sadece komik bir duruma düşürmekten başka işe yaramaz…
İlgi duyulan bir alanda edilen bilgi birikimi sayesinde konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olunması beraberinde eğitimci olmayı getirmez.
Öğretmek bir sanattır. Kısacası bunu yapan kişi de sanatçıdır. Unutulmamalıdır ki sanat yapabilmek de kolay iş değildir. Bu anlamda eğitimcileri hiçe sayıp, hele de sahip oldukları uzmanlıkları hiçe sayıp, eğitimciliğe soyunan insanları bir eğitim uzmanı olarak kınıyorum…
Eğitimin; psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve daha birçok boyutu bulunmaktadır. Bunları bilmeden, hele de eğitimin felsefesini anlamadan olmaz…
Eğitimin ve eğitimcilerin değer gördüğü günler görebilmek ümidiyle…