Aydınköy Kooperatifinde neler oluyor?
Köylünün gelişmesi için kooperatifçilik son derece önemlidir. AB bile geçtiğimiz yılı “Dünya Kooperatifler Yılı” ilan etmişti. Tüm dünya devletleri kooperatifçiliğe önem verirken, adamızda kooperatifçilik aile şirketi haline dönüşmüştür. Daha önceleri de çeşitli köylerdeki kooperatiflerde usulsüzlüklerle ilgili birtakım şeyler yazmıştım.
Kooperatifçilik aradaki tüccarları, yüksek faizi ve üretim ilişkilerini düzenleyici bir yapıya sahip olmalıdır. Köylünün üretiminin sağlıklı bir şekilde pazar bulabilmesi için kooperatif itici bir güçtür. İhtiyaç halinde kooperatif düşük krediler verip, üreticinin faizler altında ezilmemesine yardımcı olur. Ancak bizde düzen çok farklı işlemektedir. Yönetim kurulu üyelerinden tutun da, eş, dost ve akrabalara inanılmaz yüksek meblağlarda krediler verilir. Geri ödenmesinin ise nasıl olacağı belli değildir.
Yönetim kurulu her hükümete göre değişebilir. Köylerde kooperatife üye olabilmek ise yönetim kurulunun inisiyatifine verilmiştir. Kimi köylerde üye olmak için 200 TL yeterli olurken, Aydınköy’de üyelik ücreti 1000 TL dir. Bunun anlamı nedir? Kişilere göre kredi verip, birilerini zengin ve mutlu ederken, gerçekten ihtiyacı olanlara neden kredi sağlanmıyor?
Çok güvenilir bir kaynaktan almış olduğum bilgiye göre yönetim kurulu üyelerince kardeş ve akrabalarına kredi sağlanırken, gerçekten ihtiyacı olanlar kooperatifin kapısından dahi içeri giremiyormuş. Bu neye göre belirleniyor? Kooperatif bir aile bankası mı? Değirmenin suyu peki nereden geliyor?
Aydınköy kooperatifinde iki haftadır mukayit incelemesi sürmektedir. İddiaya göre 500 bin TL kayıplardaymış. Yine iddiaya göre Ş. D. Adlı kişiye 700 bin TL usulsüz kredi verilmiş, krediye yönetim kurulundan birileri kefil olmuş ancak kredinin geri ödenip ödenmediği ile ilgili tatminkar açıklamalar bulunmamaktadır. Yönetim kurulu altı kişiden oluşmaktadır; bunlar 1.- R.K., 2.- İ. K., 3.-D. B., 4.- N.O., 5.-H.Ş., 6.- M.B. baş harfli kişilerdir. Şimdi çok can alıcı bir soru: Yönetim kurulu üyesi N.O. orada dönen usulsüzlüklerden dolayı mı sıkıntıdan kalp krizi geçirip vefaat etmiştir?
Yapmış olduğum araştırma sonucu son derece dürüst ve onurlu bir kişi olan N.O. yıllardır yönetim kurulu üyeliği yapmış ve daha evvel hiç usulsüzlük ithamıyla karşılaşmamış ve ailesinin nlattığına göre bunu kendine büyük maraz etmiş. Aradan çok geçmeden ise kalp krizi geçirerek vefaat etmiştir. Şimdi bu talihsiz durum sıkıntıdan değildir de nedir?
Bu usulsüzlüğün bir an önce gün yüzüne çıkabilmesi için mukayit incelemesinin bir an önce tamamlanıp rapor haline gelmesi gerekir ki, usulsüzlüğü yapan kişi bedelini ödesin. Daha önceleri sadece çalışanların üzerine atılan usulsüzlüklerden dolayı yönetim kurulu paçayı sıyırmış, ancak insanların kafasında bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden olmaktan kaçınamamıştır.
Siyasi güç ve torpil kullanılarak yönetim kurulundaki bazı kişiler usulsüz borçlanmalardan dolayı hep yırtmıştır, ancak bedelini köylüler ve üyeler ödemiştir. Ülkemizdeki kooperatifçilik siyasilerin elinden kurtarılmalıdır, yoksa bedelini her zaman köylüler ve torpilsizler ödeyecektir.