New York’tan takvim çıkmadı diye sevinenin aslında çözüm istememek anlamına geldiğine işaret eden Akıncı, “Kim ne derse desin ortada bir takvim var, bu doğal olarak işlemeye başladı” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, muhtemelen 4 Ekim Salı sabahı müzakerelerin devam edeceğini; 4 başlıkta geri kalan konuları halletmek için yoğun çalışacaklarını; ardından da kamp formatında toprağı görüşmek istediklerini belirtti.

New York’ta iki kez görüştüğü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un dün telefonda aramasının da BM’nin kafasında çok net bir yol haritası olduğunu gösterdiğini kaydeden Akıncı, önümüzdeki 3 ayda bölgeye güzel bir örnek oluşturacak çözüme ulaşmak için çalışmak istediklerini vurguladı ve iyi niyetle, gerçekçi ve makul çizgide yürüyeceklerini; çözüm olmayacaksa da Kıbrıs Türk halkının değerlendirmesini yapıp gerekli adımları atacağını kaydetti.

Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşama ve bundan sonraki süreç hakkında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la görüşmek üzere 20 Eylül’de ABD’nin New York şehrine giden Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün öğleden sonra yurda döndü.

Akıncı, Ercan Havalimanı’nda New York temaslarını değerlendirdi; gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akıncı’yı Ercan’da Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan ve Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ile öteki yetkililer karşıladı.

New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile hem baş başa hem de üçlü görüşmede biraraya gelen Cumhurbaşkanı Akıncı, ayrıca ABD Başkan Yardımcı Joe Biden, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşmüştü.
Editör: TE Bilisim