Girne Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, festivalin açılışını, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ile diğer yetkililer birlikte yaptı.

Festivalde, “Osman Türkay 3 Boyutlu Anıt Projesi” ile “Ozanköy Sosyal Aktivite ve Kültür Merkezi’nin” tanıtımı da yapıldı.

Festivalin açılışında konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Ozanköy’ün harnup ve pekmeziyle ünlü olduğunu anımsatarak, festivali, harnup üretiminin devamını sağlamak, pekmez tüketimini teşvik etmek ve köy tanıtımına katkı sağlamak amacıyla düzenlediklerini belirtti.

Güngördü, harnup ve pekmezin sağlığa faydalarından bahsederek, bu ürünlerin ekonomik olarak değer bulması, ürünün yurtdışı fuarlarda tanıtılarak pazarlanması amacıyla Tarım Bakanlığı, tarım dairesi, belediye ve üreticilerin işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

Nidai Güngördü, Ozanköy’ün, Nobel ödülüne birkaç kez aday gösterilen “uzay şairi” Osman Türkay’ın yetiştiği yer olduğuna da işaret ederek, şairin büstünün de yer alacağı “Osman Türkay 3 Boyutlu Anıt Projesi”nin 1 yıl içinde hayata geçeceğini ifade etti.

Güngördü, ayrıca Osman Türkay Anıt Projesi yanında köye sosyal aktivite ve kültür merkezi kazandırılacağını anlatarak, proje hakkında bilgi verdi.

Nidai Güngördü, projede çok amaçlı büyük ve küçük salon, kurs odaları, lobby, idari bölüm, teras, tuvalet, malzeme odası, mutfak, kafeterya, açıkahava kurs alanları açık orta bahçe yer alacağını belirterek, yaklaşık 1.2 milyona mal olacak proje için 15 Eylül’den sonra ihaleye çıkılacağını söyledi.

Açılışta Heykeltıraş Zehra Şonya da, kendisinin hazırladığı Osman Türkay Anıt Projesi’nin sunumunu yaparak, Osman Türkay’ın heykeli için yaptığı çalışmayı gösterdi.

Ozanköy Muhtarı Mustafa Uzun da, pekmeziyle ünlü olan Ozanköy’de bu ürünü tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.

FESTİVALDE NELER VAR

Stantların gezilmesiyle devam eden gecede, Girne Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterisi, Dikmen Gençlik Merkezi Folklorik Kıbrıs Müzikleri Konseri,Ağır Adımlar Kültür ve Sanat Derneği Halk Dansları Gösterisi ve Kıbrıs Havaları Derneği Konseri yer aldı.

Festivalde, bu akşam, Phoenix Line Dance Club Modern Dans Gösterisi, Erce Güner müzik dinletisi, Çatalköy Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterisi, Osman Türkay'ın Hayatı ve şiir dinletisi ve Sultan Durusular konseri yer alacak.

Festvilade yarın da, Orak Kültür & Sanat Merkezi Halk Dansları Gösterisi, Pekmezli Tatlılar Yarışması & Pekmezin sağlığa faydaları konulu sunum, Friends Lines Dance gösterisinin yer alacak ve festival, 21.00’da Hikmet Kurtarıcıoğulları konseriyle sona erecek.
Editör: TE Bilisim