Oyunların ilk müsabakası olarak TC ile KKTC arasındaki Futsal maçının başlama vuruşunu Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptı.
Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Afganistan, Pakistan ve Kırgızistan’dan yüzlerce sporcu Tenis, Badminton, Masa Tenisi, Futsal, Satranç, Güreş, Yüzme ve Atletizm olmak üzere 8 branşta mücadele edecek.
Açılış etkinlikleri Taşkınköy’den Atatürk Spor Salonu’na kadar kortej yürüyüşü ile başladı. Atatürk Spor Salonu’ndaki açılış ise salona ekiplerin tek tek girmesi ardından ise İstiklal Marşının okunması ile başladı.
Atatürk Salonundaki açılış etkinliğine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve oyunlara katılan bazı ülkelerin büyükelçileri de katıldı.
Törende EİT’i ise EİT Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Maraşlıoğlu temsil etti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, TC Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan açılışta ekipleri selamladı ve fotoğraf çektirdi.
Teşkilat tarafından gözlemci statüsü verilen KKTC ve Türkiye tarafından organize edilen oyunlar 20 Nisan Cumartesi gününe kadar sürecek.
KÜÇÜK
Başbakan İrsen Küçük açılışta yaptığı konuşmada, EİT bünyesinde birincisi düzenlenen organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan anavatan Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyelerine teşekkür etti.
Oyunların KKTC’de düzenlenmesinin Kıbrıs Türkü için çok anlamlı olduğunu belirten Başbakan Küçük, “Üniversitelerimiz KKTC'nin ekonomik ve siyasi devamlılığında çok önemli rol oynamaktadırlar. İşte bugün spor ve mücadele ruhu ile bu çatının altında oluşacak kardeşlik ruhu ve gönül birlikteliği, dalga dalga yayılarak, Kıbrıs Türk Halkının dünya ile bütünleşmesi yönündeki siyasi mücadelesine ivme kazandıracaktır” dedi.
Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı baskı ve ambargolar yüzünden uluslararası düzeyde dünyanın evrensel dilini konuşamadığını kaydeden Küçük, “Yıllardır ülkemizde her dalda önemli, yetenekli ve başarılı sporcular yetişmesine rağmen, bir insanlık hakkı olan uluslararası yarışmalara katılmaktan çeşitli baskılarla dışlanmakta, mahrum bırakılmaktadırlar” şeklinde konuştu.
Oyunların KKTC’de düzenlenmesi ile Kıbrıs Türküne büyük moral verildiğini kaydeden Küçük, “Buradan yükselmekte olan bu dostluk ve kardeşlik mesajını tüm dünyaya iletmemize katkı koyuyorsunuz. Bu kararın altında imzası olanlar, yüreği, kalbi Müslüman Kıbrıs Türk halkı için çarpanlar spor yolu ile ülkeleri arasında önemli bir köprü kurmuşlar ve Kıbrıs Türk halkına bir el uzatmışlardır” dedi.
Oyunların KKTC’de düzenlenmesinin tarihi bir olay olduğunu da vurgulayan Başbakan Küçük, “İlk kez Birleşmiş Milletlere üye olan beş ülkenin üniversiteleri de olsa, milli takımlarının Kuzey Kıbrıs’ta bulunması büyük bir tarihi olaydır” ifadelerine yer verdi.
Oyunların KKTC’de düzenlenmesinin Kıbrıs Rum Kesime de bir mesaj vermesi gerektiğini kaydeden Küçük şöyle konuştu:
“KKTC’yi bugün bir adım öteye taşıyan bu olay ile yıllardır anlaşma yapmak istemeyen, sunulan iyi niyetli önerileri, BM’nin planlarını elinin tersi ile iten Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de gerekli mesajı ilettiğini düşünüyorum. Umarım bu mesajı doğru okurlar ve uzlaşmaz, baskıcı tutumlarını bir kez daha gözden geçirerek, ortak olarak yaşadığımız bu adadaki çözüm çabalarına daha yürekli destek verirler” dedi.
KILIÇ
Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, EİT Üniversite Spor Oyunları’nın birincisinin KKTC’de düzenlenmesinin Kıbrıs Türkü için bir gurur olduğunu belirtti.
EİT 1’inci Üniversite Spor Oyunları’nın KKTC’nin ev sahipliği yaptığı uluslararası ilk spor organizasyonu olduğunu kaydeden Kılıç, Kıbrıs Türk gencinin daha çok uluslararası müsabakalarda yer alacağına inandığını belirtti.
Uygulanmakta olan haksız ve dayanıksız ambargolardan en büyük zararı KKTC gençliğinin gördüğünü kaydeden Küçük, Kuzey Kıbrıs Türk gençliğinin maalesef dünyadan soyutlandığını, uygulanan ambargolar nedeniyle Kıbrıs Türk gençliğinin uluslararası spor müsabakalarında yer alamadığını ve sportif gelişimini sağlayamadığını kaydetti.
Kılıç, “Oyunlar bu izolasyon ve ambargoların kalkması adına önemli bir adımdır” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC gençliğinin her zaman yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurgulayan Bakan Kılıç, adadaki Türk gençliğini TC’deki Türk gençlinden hiçbir zaman farklı görmediklerini kaydetti.
Kılıç, Türkiye’deki planlamalarını yaparken, KKTC’yi de düşünerek planlama yaptıklarına da dikkati çekti.
TC Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın KKTC’ye verdiği önemin açık olduğunu kaydeden Kılıç, Erdoğan’ın selamlarını iletti.
ATASAYAN
Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan ise, TC’nin desteği ile KKTC’nin her alanda güçlenmekte olduğunu ifade ederek, bugün KKTC’de 100’ü aşkın ülkeden gençlerin yüksek öğrenim aldığını, bu gençlerin belki bir kısmının bir gün ülkelerinde devlet üst düzey kademelerinde görev alacağını vurguladı.
Atasayan, “Bence tanıtımın en güzel anlatımı budur” dedi.
Böylesi anlamlı bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını kaydeden Atasayan, bunun gerçekleşmesini sağlayan TC Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlıklarına teşekkür etti.
Anavatan Türkiye ile işbirliği içerisinde iki gençlik merkezi ile iki tartan pist yapılacağını kaydeden Atasayan, “Gençliğe yapılan yatırımlar KKTC geleceğine yapılan yatırımlardır” dedi.
Atasayan, “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın bu oyunları geleneksel olarak her yıl düzenleyecek olmasının, KKTC gençliği ve üniversiteleri açısından son derece önemli bir karar olduğunun altını çizmek isterim” dedi.
Atasayan, organizasyonun gerçekleşmesine katkı koyan tüm kesimlere de teşekkür etti.
EİT’in Afganistan, Azerbaycan, Iran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan olmak üzere 10 üyesi bulunuyor.
Konuşmaların ardından oyunların anısına yetkililer plaket takdiminde bulundu.
Editör: TE Bilisim